Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1204847

Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama


Martinko, Tara Gabriela
Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB


CROSBI ID: 1204847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama
(Sustainable nutrition through the example of blood type diet)

Autori
Martinko, Tara Gabriela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
ZAGREB

Datum
08.07

Godina
2022

Stranica
26

Mentor
Jasenka Gajdoš Kljusurić

Ključne riječi
održivost, otisak, prehrana na biljnoj bazi, prehrana po krvnim grupama, proteini
(blood type diet, footprint, plant-based diet, protein, sustainability)

Sažetak
Različite dijete, tj. obrasci prehrane od iznimnog su zanimanja krajnjim korisnicima, a jedna od tih dijeta je i prehrana po krvnim grupama koju je opisao dr. Peter D'Adamo kao 4 obrasca pre-hrane za 4 krvne grupe. U ovom radu je praćena održivost prehrane prema izvoru i sadržaju proteina iz kreiranih dnevnih jelovnika za pojedine krvne grupe i procjena usklađenosti nutrije-nata s potrebama ukoliko se osoba pridržava prehrane preporučene po pojedinoj krvnoj grupi.. Prema smjernicama za pojedine krvne grupe, osmišljeni su dnevni jelovnici kojima je izračunat energetsko- nutritivni sadržaj te su jelovnici zatim ocjenjivani s obzirom na održivost unosa pro- teina, koji je nazvan otiskom. Najveći otisak imao dnevni jelovnik krvne grupe 0 sa dodijeljenih 229, 87 boda, slijedi krvna grupa B sa 211, 60 boda, krvna grupa AB 170, 62, a najmanji otisak ima jelovnik za krvnu grupu A s 138, 02 boda. U prehrani za krvnu grupu A naglasak je na namirnicama biljnog podrijetla što ujedno pokazuje da je prehrana koja se primarno temelji na namirnicama biljnog podrijetla koje su lokalno i sezonski dostupne, najbolja za okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinko, Tara Gabriela
Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
Martinko, T. (2022) 'Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinko, Tara Gabriela}, year = {2022}, pages = {26}, keywords = {odr\v{z}ivost, otisak, prehrana na biljnoj bazi, prehrana po krvnim grupama, proteini}, title = {Odr\v{z}iva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama}, keyword = {odr\v{z}ivost, otisak, prehrana na biljnoj bazi, prehrana po krvnim grupama, proteini}, publisherplace = {ZAGREB} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinko, Tara Gabriela}, year = {2022}, pages = {26}, keywords = {blood type diet, footprint, plant-based diet, protein, sustainability}, title = {Sustainable nutrition through the example of blood type diet}, keyword = {blood type diet, footprint, plant-based diet, protein, sustainability}, publisherplace = {ZAGREB} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font