Pregled bibliografske jedinice broj: 1204628
Prehrambena industrija i okoliš
Prehrambena industrija i okoliš // Network of STEM
Zagreb, Hrvatska, 2022. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 1204628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena industrija i okoliš
(Food industry and the environment)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Network of STEM
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.05.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrambena industrija ; okoliš ; održivi razvoj ; klimatske promjene
(food industry ; environment ; sustainable development ; climate change)
Sažetak
Klimatske promjene, ali i ekonomski i sigurnosni poremećaji u svijetu ostavljaju negativne i snažne posljedice na sektor prehrambene industrije koja se u 21. stoljeću suočava s mnogobrojnim zahtjevnim izazovima. Dodatan pritisak uzrokuje i globalni porast potražnje za hranom uzrokovan porastom broja stanovnika, promjenama i izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji kao što su promjene prehrambenih navika, sjetva nepoljoprivrednih kultura za proizvodnju biomase/energije, prisutnost štetnih tvari u hrani, sigurnost hrane te nastanak i zbrinjavanje otpada. U radu su prikazani uzroci negativnog utjecaja prehrambene industrije na okoliš te potencijalna rješenja koje predlažu Ujedinjeni narodi i Europska komisija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)