Pregled bibliografske jedinice broj: 1204487
Fiziološki odgovor pšenične trave na biofortifikaciju Se i Zn
Fiziološki odgovor pšenične trave na biofortifikaciju Se i Zn // Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 29-30 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1204487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološki odgovor pšenične trave na biofortifikaciju Se i Zn
(Physiological response of wheatgrass on Se and Zn biofortification)
Autori
Kristić, Marija ; Lisjak, Miroslav ; Grubišić, Sanja ; Lončarić, Zdenko ; Rebekić, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 29-30
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenična trava ; biofortifi kacija ; antioksidansi ; selen ; zink
(wheatgrass ; biofortifi cation ; antioxidants ; selenium ; zinc)
Sažetak
Mladi izdanci pšenice (Triticum aestivum L.), odnosno pšenična trava se zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti smatra funkcionalnom hranom. Selen i cink su dva elementa esencijalna za ljude te je na globalnoj razini utvrđen nedovoljan unos prehranom. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj biofortifikacije Se i Zn na sadržaj kloroplastnih pigmenata, vitamina C, fenola, flavonoida te na antioksidativnu aktivnost u soku pšenične trave. Biofortifikacija jednakim količinama Se i Zn provedena je na tri hrvatske sorte uzgajane na polju, u dvije varijante primjene, u cvatnji te u cvatnji i mliječnoj zriobi. Dobiveno sjeme korišteno je za uzgoj u kontroliranim uvjetima te je deseti dan od sjetve pripremljen sok od mladih izdanaka pšenice. U prosjeku za sve sorte, biofortifikacija je rezultirala značajno većim sadržajem fenola te većom antioksidativnom aktivnošću utvrđenom DPPH i FRAP metodom. Najveća antioksidativna aktivnost FRAP metodom utvrđena je kod sorti U1 i Srpanjke biofortificirane u cvatnji i mliječnoj zriobi te kod Srpanjke biofortificirane samo u cvatnji. Utvrđen je značajan utjecaj biofortifikacije na sadržaj ispitivanih bioloških komponenti u soku pšenične trave. Također, dokazana je genetska specifičnost pšenične trave u fiziološkom odgovoru na biofortifikaciju Se i Zn.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Sanja Grubišić
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Miroslav Lisjak
(autor)
Marija Kristić
(autor)