Pregled bibliografske jedinice broj: 1204438
Utjecaj temperature i eteričnih ulja na Rhizoctonia solani
Utjecaj temperature i eteričnih ulja na Rhizoctonia solani // Proceedings of 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 66-70 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1204438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i eteričnih ulja na Rhizoctonia solani
(Influence of temperature and essential oils on
Rhizoctonia solani)
Autori
Helena, Ereš ; Tamara, Siber ; Karolina, Vrandečić ; Magdalena, Matić ; Jasenka, Ćosić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 66-70
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antifungalno djelovanje ; eterična ulja ; Rhizoctoni solani
(antifungal activity ; essential oils ; Rhizoctonia solani)
Sažetak
Cilj je ovog istraživanja u in vitro uvjetima ispitati antifungalni utjecaj dvanaest eteričnih ulja na rast micelija Rhizoctonia solani. Navedena eterična ulja primijenjena su u količini 25 μL pri temperaturama 15, 20 i 30 °C. Mjerenje zone inhibicije provedeno je 96 h i 192 h nakon inokulacije. Najjače antifungalno djelovanje na gljivu R. solani pokazala su eterična ulja anisa, cimet kore, citronele, čajevca, lavande, ružmarina i timijana. Na jačinu antifungalnog djelovanja ulja anisa, čajevca i timijana nisu utjecale različite temperature i vrijeme inkubacije. Najslabije antifungalno djelovanje imalo je ulje naranče slatke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Jasenka Ćosić
(autor)
Magdalena Matić
(autor)
Tamara Siber
(autor)
Karolina Vrandečić
(autor)