Pregled bibliografske jedinice broj: 1204293
Priprava C-glikozilne α-aminokiseline modifikacijom prirodnih monosaharida
Priprava C-glikozilne α-aminokiseline modifikacijom prirodnih monosaharida, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1204293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava C-glikozilne α-aminokiseline modifikacijom
prirodnih monosaharida
(Synthesys of C-glycosyl α-amino acid by natural
monosaccharides modification)
Autori
Ratajec, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2022
Stranica
57
Mentor
Jerić, Ivanka ; Škorić, Irena
Neposredni voditelj
Bogović, Barbara
Ključne riječi
C-glikozilne aminokiseline ; multikomponentne reakcije ; peptidi ; peptidomimetici ; ugljikohidrati
(C-glycosyl amino acids ; multicomponent reactions ; peptides ; peptidomimetics ; carbohydrates)
Sažetak
Peptidi i proteini su prirodni spojevi koji imaju ključnu ulogu u nizu imunoloških i neruoloških procesa. Djeluju kao neurotransmiteri, hormoni, antigeni i antibiotici, a poremećaji u njihovoj funkciji mogu dovesti do razvoja kroničnih ili infektivnih oboljenja. Unatoč tome, njihova upotreba kao terapeutika ograničena je lošom stabilnošću i bioraspoloživošću. Napredak u strukturnoj optimizaciji, formulaciji i proizvodnji zaslužan je za sve veći broj peptida koji ulaze u klinička ispitivanja i terapijsku primjenu. Nadalje, potreba za kontrolom funkcije peptida dovela je do razvoja peptidomimetika, spojeva koji oponašaju sekundarne strukture proteina, a time i njihove funkcije. U pripravi takvih spojeva važnu ulogu imaju neprirodne aminokiseline. Cilj istraživanja u okviru ovog diplomskog rada je sinteza tripeptida s ugrađenom neprirodnom C- glikozilnom α-aminokiselinom. Za dobivanje C- glikozilne jedinice korištena je dijastereoselektivna Passerinijeva reakcija. Kao izvor C-glikozilne jedinice korišteni su izopropilidenima zaštićeni aldehidi dobiveni iz odgovarajućih ugljikohidrata (sorboze i fruktoze). U Passerinijevoj reakciji korišteni su aminokiselinski, odnosno konvertibilni izocijanid koji se vrlo lako ukloni hidrolizom u baznim uvjetima s ciljem dobivanja derivata α-hidroksi C- glikozilnih kiselina. Post-kondenzacijskim modifikacijama alfa-hidroksi-derivat je preveden u aminokiselinu, koja je ugrađena u dipeptidni i tripeptidni slijed.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb