Pregled bibliografske jedinice broj: 1203869
LABORATORIJSKO DOBIVANJE BIOCHARA IZ HRASTOVE PILJEVINE
LABORATORIJSKO DOBIVANJE BIOCHARA IZ HRASTOVE PILJEVINE // 22th International Conference on Materials, Tribology & Recycling, ZBORNIK RADOVA / Bušić, Matija ; Leder Horina, Jasna ; Tropša, Vlado (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1203869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
LABORATORIJSKO DOBIVANJE BIOCHARA IZ HRASTOVE PILJEVINE
(OBTAINING OF BIOCHAR FROM OAK SAWMILL IN LABORATORY
SCALE)
Autori
Bolanča, Tomislav ; Opačak, Andrea ; Plenča, Karla ; Cvetković, Sara ; Cvetnić, Matija ; Lončarić Božić, Ana ; Matusinović, Zvonimir ; Kušić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
22th International Conference on Materials, Tribology & Recycling, ZBORNIK RADOVA
/ Bušić, Matija ; Leder Horina, Jasna ; Tropša, Vlado - Zagreb : Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2022, 38-38
Skup
22nd International Conference on Materials (MATRIB 2022)
Mjesto i datum
Vela Luka, Hrvatska, 30.06.2022. - 02.07.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Piroliza biomase, Biochar, Nusprodukti pirolize.
(Pyrolysis of biomass, Biochar, Pyrolytic by-products)
Sažetak
Piroliza je termički process bez prisutstva kisika. Pirolizom biomase nastaju tri glavna produkta: bioulje, bioplin i biochar. Ovisno o procesnim uvjetima pojavljuju se u različitim omjerima. Visok prinos biougljena će se postići ako se provodi niska temperatura i niska brzina zagrijavanja. Jedan od glavnih nedostataka pirolize je stvaranje dioksina i furana koji su vrlo otrovni. Njihovo formiranje također ovisi o uvjetima procesa. U ovom radu cilj je optimirati uvjete procesa pirolize u laboratorijskim mjerilima kako bi se postigao maksimalni prinos biochara i minimalna proizvodnja dioksina i furana. U tu svrhu kao biomasa se koristila hrastova piljevina. Hrastova piljevina je prethodno okarakterizirana ICP- MS i CHNS analizama te je određena njegova kalorijska vrijednost. Procesi pirolize izvedeni su na tri temperature: 350, 550 i 750 °. Prinosi glavnih produkata mjereni su gravimetrijski, dok su glavni plinoviti nusprodukti pirolize mjereni GCMS tehnikom. Iz dobivenih rezultata, može se zaključiti kako je najveći prinos biochara na najnižoj temperaturi ; pritom je koncentracija dioksina i furana najveća. Za razliku od najniže temperature, pri najvećoj temperaturi gotovo da ni ne nastaje biochar, ali GCMS analiza pokazuje da nema ni nepoželjnih nusprodukata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemijsko inženjerstvo, Interdisciplinarne tehničke znanosti
Napomena
ZAHVALA: Zahvaljujemo Europskim strukturnim i
investicijskim fondovima koji su financirali ovaj rad
u sklopu projekta KK.01.1.1.04.0001 „Pročišćavanje
vode i dobivanje energije korištenjem novih
kompozitnih materijala uz Sunčevo zračenje“.
POVEZANOST RADA
Profili:
Matija Cvetnić
(autor)
Zvonimir Matusinović
(autor)
Hrvoje Kušić
(autor)
Ana Lončarić Božić
(autor)
Tomislav Bolanča
(autor)