Pregled bibliografske jedinice broj: 1203732
Utjecaj sustava obrade na prinos različitih sorata krumpira, utrošak goriva i vremena za obradu tla
Utjecaj sustava obrade na prinos različitih sorata krumpira, utrošak goriva i vremena za obradu tla // 7th Croatian and 17th International Symposium on Agriculture Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonk (ur.).
Vodice, Hrvatska: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 329-329 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1203732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sustava obrade na prinos različitih sorata krumpira, utrošak goriva i vremena za obradu tla
(Influence of tillage system on yield of different potato cultivars, fuel consumption and tillage time)
Autori
Jurina, Dalibor ; Filipović, Dubravko ; Kisić, Ivica ; Delač, Domina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
7th Croatian and 17th International Symposium on Agriculture Book of Abstracts
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonk - : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 329-329
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
obrada tla, krumpir, prinos, utrošak goriva, vrijeme za obradu
(tillage, potato, yield, fuel consumption, tillage time)
Sažetak
Radu su prikazani rezultati jednogodišnjeg istraživanja primjene dvaju različitih sustava obrade tla, konvencionalnog (uključuje oranje, tanjuranje i završnu obradu sjetvospremačem) i konzervacijskog (uključuje obradu gruberom i rotodrljačom), u uzgoju krumpira na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj sustava obrade tla na prinos četiri različite sorte krumpira (Arizona, Masai, Prada i Red Lady), kao i utrošak goriva te vremena potrebnog za obradu tla. Istraživanja su provedena u vegetacijskoj godini 2021. koja je bila izuzetno klimatski nepovoljna za uzgoj krumpira. Nepovoljan raspored oborina i niske temperature u nicanju krumpira uzrokovali su 40-70 % manje prinose od očekivanih. Primjenom konzervacijskog sustava obrade tla ostvareni su prosječno 511 kg ha-1 viši prinosi krumpira, što čini oko 5 % razlike. Najmanja razlika bila je na sorti Masai (317 kg ha-1), koja je i najviše podbacila u prinosu, kod sorte Prada je razlika bila nešto veća (471 kg ha-1), a najveća razlika je bila kod sorti Arizona i Red Lady (628 kg ha-1). Kod konvencionalnog sustava obrade tla utrošak goriva je iznosio 56, 25 l/ha, a za obradu je bilo potrebno 2, 81 h/ha, dok je kod konzervacijskog sustava obrade utrošak goriva iznosio 43, 75 l ha-1, a za obradu je bilo potrebno 1, 88 h ha-1. Navedeni rezultati ukazuju na prednosti konzervacijskog načina obrade tla, kako u utrošku goriva (49, 5 % uštede), tako i u vremenu potrebnom za obradu (28, 6 % uštede), uz bolje prinose.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA