Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1203412

Utjecaj temperature vrhnja na trajanje tučenja i povećanje volumena šlaga


Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić Darija
Utjecaj temperature vrhnja na trajanje tučenja i povećanje volumena šlaga // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Antunović, Zvonko ; Majić, Ivana (ur.).
Osijek, 2022. str. 442-446 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1203412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature vrhnja na trajanje tučenja i povećanje volumena šlaga
(Influence of cream temperature on whipping duration and increase in whipped cream volume)

Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Bendelja Ljoljić Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Antunović, Zvonko ; Majić, Ivana - Osijek, 2022, 442-446

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
temperatura, vrhnje za tučenje, trajanje tučenja, volumen šlaga
(temperature, whipping cream, whipping duration, whipped cream volume)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj temperature vrhnja za tučenje na trajanje i povećanje volumena tučenog vrhnja odnosno šlaga. Za potrebe istraživanja prikupljeno je ukupno dvanaest uzoraka vrhnja za tučenje s udjelom mliječne masti 30% odnosno 36% od četiri različita proizvođača. Od svakog proizvođača po jedan uzorak vrhnja koristio se za tučenje na temperaturama 4, 8 i 12 °C. Rezultati istraživanja pokazali su da se s povećanjem temperature vrhnja skraćuje trajanje tučenja ali i smanjuje volumen formiranog šlaga. Najveći overrun uz najkraće trajanje tučenja postignut je pri temperaturi od 8 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Iva Dolenčić Špehar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić Darija
Utjecaj temperature vrhnja na trajanje tučenja i povećanje volumena šlaga // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Antunović, Zvonko ; Majić, Ivana (ur.).
Osijek, 2022. str. 442-446 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Dolenčić Špehar, I. & Bendelja Ljoljić Darija (2022) Utjecaj temperature vrhnja na trajanje tučenja i povećanje volumena šlaga. U: Antunović, Z. & Majić, I. (ur.)57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova.
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva}, year = {2022}, pages = {442-446}, keywords = {temperatura, vrhnje za tu\v{c}enje, trajanje tu\v{c}enja, volumen \v{s}laga}, title = {Utjecaj temperature vrhnja na trajanje tu\v{c}enja i pove\'{c}anje volumena \v{s}laga}, keyword = {temperatura, vrhnje za tu\v{c}enje, trajanje tu\v{c}enja, volumen \v{s}laga}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva}, year = {2022}, pages = {442-446}, keywords = {temperature, whipping cream, whipping duration, whipped cream volume}, title = {Influence of cream temperature on whipping duration and increase in whipped cream volume}, keyword = {temperature, whipping cream, whipping duration, whipped cream volume}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font