Pregled bibliografske jedinice broj: 1203105
Učinak nutritivne intervencije na promjenu prehrmmbenih navika u adolescenata s povećanim indeksom tjelesne mase
Učinak nutritivne intervencije na promjenu prehrmmbenih navika u adolescenata s povećanim indeksom tjelesne mase, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1203105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak nutritivne intervencije na promjenu
prehrmmbenih navika u adolescenata s povećanim
indeksom tjelesne mase
(The impact of nutrition on dietary changes in
adolescents with increased body mass index)
Autori
Bezuk, iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.11
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Rumbak, Ivana
Neposredni voditelj
Niseteo, Tena
Ključne riječi
adolescenti ; regulacija tjelesne mase ; FFQ ; nutritivna intervencija ; promjena prehrambenih navika
(adolescents ; body weight regulation ; FFQ ; nutritional intervention ; dietary changes)
Sažetak
Brojne studije ukazuju na izravnu vezu izmeĎu pretilosti u djece i adolescenata i povećanog rizika za razvoj kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tip 2 i inzulinska rezistencija. Cilj ovog istraţivanja bio je procjena promjene prehrambenih navika i indeksa tjelesne mase u adolescenata s povećanim indeksom tjelesne mase koji su u skLopu mulidisciplinarnog pristupa liječenja pretilosti bili uključeni u nutritivnu intervenciju. Istraţivanje je trajalo 5 mjeseci i u njemu je sudjelovalo 10 adolescenata u dobi od 14 do 18 godina s područja Grada Zagreba. Procjena promjene prehrambenih navika provodila se za vrijeme trajanja istraţivanja u 3 navrata validiranim upitnikom o učestalosti konzumacije hrane i pića. Rezultati pokazuju kako je došlo do statistički značajnog smanjenja unosa energije (p<0, 0001), ugljikohidrata (p=0, 002), proteina (p=0, 016) i masti (p=0, 002) te smanjenja indeksa tjelesne mase kod ispitanika (p=0, 008). Na temelju rezultata moţe se zaključiti kako je došlo do statistički značajnog smanjenja konzumacije namirnica iz skupina grickalica i slatkiša (p=0, 001), dok u svim ostalim ispitivanim skupinama namirnica nije utvrĎeno statistički značajno smanjenje. Ovakav pristup svakako je utjecao na promjene u prehrambenim navikama i indeksu tjelesne mase, a u budućim istraţivanjima potrebno je utvrditi učinkovitost nutritivne intervencije obzirom na dugotrajnost primjene kao i dugoročnu odrţivost postignutih promjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb