Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1203005

Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa


Mardešić, Mate
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1203005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa
(Factors affecting goat meat production and quality)

Autori
Mardešić, Mate

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
23

Mentor
Prpić, Zvonimir

Ključne riječi
kozje meso ; genotip ; hranidba koza ; kemijski sastav mesa
(goat meat ; nutrition of goats ; genotype, meat chemical composition)

Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati najvažnije čimbenike proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa. Koze su jedne od najstarijih domesticiranih domaćih životinja. Koze imaju iznimno dobre karakteristike za proizvodnju visoko kvalitetnoga mesa, a čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mesa su: genetika, hranidba, dob, spol, pasmina, veličina legla, tjelesna masa, stres prilikom transporta te razlika u hranidbi mlijekom i mliječnom zamjenom. Kako bi dobili visokokvalitetno grlo, a kasnije i meso svi čimbenici moraju biti zadovoljeni na maksimalnoj razini. Isto tako postoje čimbenici koji utječu na kvalitetu mesa, a to su: kemijski sastav, boja, sočnost, mekoća, aroma i okus. Kozje meso je specifičnoga mirisa i okusa, ali s dobrim naćinima pripreme kozje meso moglo bi postati česta namjernica u prehrani ljudi, pogotovo zbog svoje iznimne nutritivne vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mardešić, Mate
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mardešić, M. (2021) 'Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marde\v{s}i\'{c}, Mate}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {kozje meso, genotip, hranidba koza, kemijski sastav mesa}, title = {\v{C}imbenici proizvodnje i kakvo\'{c}e kozjeg mesa}, keyword = {kozje meso, genotip, hranidba koza, kemijski sastav mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marde\v{s}i\'{c}, Mate}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {goat meat, nutrition of goats, genotype, meat chemical composition}, title = {Factors affecting goat meat production and quality}, keyword = {goat meat, nutrition of goats, genotype, meat chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font