Pregled bibliografske jedinice broj: 1203005
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1203005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa
(Factors affecting goat meat production and quality)
Autori
Mardešić, Mate
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
23
Mentor
Prpić, Zvonimir
Ključne riječi
kozje meso ; genotip ; hranidba koza ; kemijski sastav mesa
(goat meat ; nutrition of goats ; genotype, meat chemical composition)
Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati najvažnije čimbenike proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa. Koze su jedne od najstarijih domesticiranih domaćih životinja. Koze imaju iznimno dobre karakteristike za proizvodnju visoko kvalitetnoga mesa, a čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mesa su: genetika, hranidba, dob, spol, pasmina, veličina legla, tjelesna masa, stres prilikom transporta te razlika u hranidbi mlijekom i mliječnom zamjenom. Kako bi dobili visokokvalitetno grlo, a kasnije i meso svi čimbenici moraju biti zadovoljeni na maksimalnoj razini. Isto tako postoje čimbenici koji utječu na kvalitetu mesa, a to su: kemijski sastav, boja, sočnost, mekoća, aroma i okus. Kozje meso je specifičnoga mirisa i okusa, ali s dobrim naćinima pripreme kozje meso moglo bi postati česta namjernica u prehrani ljudi, pogotovo zbog svoje iznimne nutritivne vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)