Pregled bibliografske jedinice broj: 1202797
Učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na o dušikovom-oksidu ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca
Učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na o dušikovom-oksidu ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1202797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na o
dušikovom-oksidu ovisnu endotelnu dilataciju
mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca
(The Effect of 7-Day High-Salt Diet on Nitric-Oxide Dependent
Endothelial Vasodilation of Skin Microcirculation in Healthy
Individuals)
Autori
Perić, Leon
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.06
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Stupin, Ana
Ključne riječi
dušikov oksid ; endotel ; mikrocirkulacija ; velik unos soli
(nitric oxide ; endothelium ; Microcirculation ; high salt intake)
Sažetak
CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj istraživanja bio je funkcionalno ispitati učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na direktno o NO-u ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca. NACRT STUDIJE: Nerandomizirani kontrolirani klinički pokus. ISPITANICI I METODE: Studija je obuhvatila 30 mladih, zdravih ispitanika oba spola od čega 15 muškaraca i 15 žena. Ispitanici su podvrgnuti specifičnom dijetnom protokolu od čega su bili 7 dana podvrgnuti niskoslanoj dijeti (~3, 5 g soli/dan), a zatim 7 dana visokoslanoj dijeti (~14 g soli/dan). Svim ispitanicima izmjeren je BMI, WHR, arterijski tlak, puls te im je analiziran uzorak prikupljenog 24-satnog urina prije i poslije dijetnog protokola. Također je svima ispitana mikrovaskularna reaktivnost mjerenjem protoka LDF-om u odgovoru na lokalno zagrijavanje kože. REZULTATI: Sedmnodnevna dijeta s velikim udjelom kuhinjske soli uzrokovala je značajno smanjenje porasta protoka u mikrocirkulaciji kože u odgovoru na lokalno zagrijavanje poslije 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli u odnosu na mjerenja provedena prije te dijete. Vrijednosti BMI-a bile su statistički značajno povećane, a pulsa snižene, iako su vrijednosti ostale unutar referentnih vrijednosti. Vrijednosti ostalih mjerenih obilježja, uključujući arterijski tlak, nisu bile značajno promijenjene. ZAKLJUČAK: Sedmnodnevna dijeta s velikim udjelom kuhinjske soli dovodi do poremećene o dušikovom oksidu ovisne endotelne vazodilatacije u odgovoru na lokalno zagrijavanje u mikrocirkulaciji kože zdravih, mladih ispitanika. Zbog izostanka promjena arterijskog krvnog tlaka s povećanim unosom soli, može se zaključiti da je endotelna disfunkcija neovisna o krvnom tlaku i izravno je povezana sa samom soli kao čimbenikom rizika za endotelnu disfunkciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek