Pregled bibliografske jedinice broj: 1202559
Kompostiranje lišća uz dodatak mikrobioloških pripravaka i drvne sječke
Kompostiranje lišća uz dodatak mikrobioloških pripravaka i drvne sječke // Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 55-56 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1202559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompostiranje lišća uz dodatak mikrobioloških
pripravaka i drvne sječke
(Composting of leaves with the addition of
microorganisms and wood chips)
Autori
Perić, Katarina ; Nemet, Franjo ; Zebec, Vladimir ; Jović, Jurica ; Ravnjak, Boris ; Iljkić, Dario ; Semialjac, Zoran ; Ivezić, Vladimir ; Nikolin, Iva ; Uzelac, Ivona ; Božić, Vinko ; Škugor, Tihana ; Rastija, Domagoj ; Kristek, Suzana ; Lončarić, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 55-56
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
urea, C/N, pH, kompostiranje, zrelost, lišće, termofi lna faza
(urea, C/N, pH, composting, maturity, leaves, thermophilic phase)
Sažetak
Poljoprivredna proizvodnja, proizvodnja hrane i ostale antropogene aktivnosti u agrosferi i ruderalnim staništima rezultiraju velikim količinama organskih nusproizvoda i ostataka koje je neophodno pripremiti za ponovnu upotrebu. Najčešći postupci stabilizacije organskih otpada su sustavi mikrobiološke razgradnju anaerobnim ili aerobnim postupcima, uključujući i proces kompostiranja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj mikrobioloških preparata i ureje na kompostiranje lišća te fizikalne i kemijske promjene tijekom kompostiranja. Osnovne komponentne kompostnih smjesa su bile lišće (L) prikupljano sa zelenih površina grada Osijek i drvna sječka (DS). U kompostne smjese dodavani su i mikrobiološki pripravci (Azotobacter sp., Azospirillum sp. i Pseudomonas spp.) i urea. Ukupno su pripremljene četiri različite kompostne smjese: smjesu 1 čine list i drvna sječka, smjesu 2 čine L+DS uz dodatak ureje, smjesu 3 čine L+DS uz mikrobiološke pripravke u praškastom stanju (Azotobacter sp., Azospirillum sp. i Pseudomonas spp.), a smjesu 4 čini smjesa 3 uz dodatak ureje. Kompostiranje je provedeno 90 dana u kompostniku s pasivnim aeriranjem perforiranim cijevima. Termofilna faza prosječno je trajala 11 dana, a najkraća (3 dana) je bila u smjesi 3, a najduža 17 dana u smjesi 2 uz najveću maksimalnu temperaturu od 63, 5 ℃. Najveća početna pH vrijednost zabilježena je u smjesi 2 i iznosila je 9, 12, a nakon 90 dana vrijednost se smanjila na 7, 64. Najviši početni C/N odnos (191:1) zabilježen u smjesi 3, a najniži (39:1) u smjesi 2. Nakon kompostiranja C/N odnos je u smjesi 2 snižen na 11:1, što je često dovoljan indikator zrelosti komposten smjese. Primjenom ureje u kompostnim smjesama produžena je termofilna faza i intenziviran je proces kompostiranja. Smjesa 2 (L+DS+urea) je prema pokazateljima zrelosti najzrelija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0052 - Inovativna proizvodnja organskih gnojiva i supstrata za uzgoj presadnica (INOPROFS) (Tišma, Marina; Lončarić, Zdenko; Velki, Mirna) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Domagoj Rastija
(autor)
Vladimir Ivezić
(autor)
Suzana Kristek
(autor)
Dario Iljkić
(autor)
Katarina Perić
(autor)
Vladimir Zebec
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Jurica Jović
(autor)
Franjo Nemet
(autor)
Boris Ravnjak
(autor)