Pregled bibliografske jedinice broj: 1202463
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1202463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih
2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke
smanjenim udjelom patulina
(Potential of Traditional Apple Varieties Harvested
In 2021 For the Production of Apple Juice with A
Reduced Content of Patulin)
Autori
Gavran, Sunčana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.05
Godina
2022
Stranica
44
Mentor
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante
Neposredni voditelj
Ana Marija Gotal Skoko
Ključne riječi
tradicionalne sorte jabuka ; polifenolni spojevi ; Penicillium expansum ; patulin
(traditional apple varieties ; polyphenolic compounds ; Penicillium expansum ; patulin)
Sažetak
Jabuka je voćna vrsta koja zauzima treće mjesto na ljestvici ukupne proizvodnje voća u svijetu budući da je važan izvor polifenolnih spojeva, minerala i vitamina tijekom cijele godine. Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju sirovinu bogatu ukupnim polifenolnim spojevima i većom antioksidacijskom aktivnošću u odnosu na komercijalne sorte jabuka. Navedeni spojevi osim niza pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, doprinose i očuvanju dugotrajnosti i stabilnosti ploda jabuke. Sok jabuke je dobiven prešanjem svježih jabuka i podvrgnut je postupku pasterizacije. Cilj diplomskog rada je ispitivanje skladišne otpornosti tradicionalnih sorti jabuka ´Ilzer Rosenapfel´, ´Winter Banane´ i ´Kraljevčica´ ubranih u sezoni 2021. godine na zarazu s plijesni Penicillium expansum i produkciju patulina. Također, određen je udio polifenola, antioksidacijska aktivnost te udio patulina u soku jabuke. Tradicionalna sorta jabuke ´Kraljevčica´ pokazala je najveći udio polifenola i u svježem uzorku i u soku jabuke. Patulin nije identificiran ni u jednom uzorku ispitivanih sorti jabuka. Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu u polifenolni profil ispitivanih tradicionalnih sorti, kao i uvid u otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum te posljedično produkciju patulina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-8461 - Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk) (Lončarić, Ante, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek