Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1202463

Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina


Gavran, Sunčana
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1202463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina
(Potential of Traditional Apple Varieties Harvested In 2021 For the Production of Apple Juice with A Reduced Content of Patulin)

Autori
Gavran, Sunčana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.05

Godina
2022

Stranica
44

Mentor
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante

Neposredni voditelj
Ana Marija Gotal Skoko

Ključne riječi
tradicionalne sorte jabuka ; polifenolni spojevi ; Penicillium expansum ; patulin
(traditional apple varieties ; polyphenolic compounds ; Penicillium expansum ; patulin)

Sažetak
Jabuka je voćna vrsta koja zauzima treće mjesto na ljestvici ukupne proizvodnje voća u svijetu budući da je važan izvor polifenolnih spojeva, minerala i vitamina tijekom cijele godine. Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju sirovinu bogatu ukupnim polifenolnim spojevima i većom antioksidacijskom aktivnošću u odnosu na komercijalne sorte jabuka. Navedeni spojevi osim niza pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, doprinose i očuvanju dugotrajnosti i stabilnosti ploda jabuke. Sok jabuke je dobiven prešanjem svježih jabuka i podvrgnut je postupku pasterizacije. Cilj diplomskog rada je ispitivanje skladišne otpornosti tradicionalnih sorti jabuka ´Ilzer Rosenapfel´, ´Winter Banane´ i ´Kraljevčica´ ubranih u sezoni 2021. godine na zarazu s plijesni Penicillium expansum i produkciju patulina. Također, određen je udio polifenola, antioksidacijska aktivnost te udio patulina u soku jabuke. Tradicionalna sorta jabuke ´Kraljevčica´ pokazala je najveći udio polifenola i u svježem uzorku i u soku jabuke. Patulin nije identificiran ni u jednom uzorku ispitivanih sorti jabuka. Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu u polifenolni profil ispitivanih tradicionalnih sorti, kao i uvid u otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum te posljedično produkciju patulina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-8461 - Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk) (Lončarić, Ante, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gavran, Sunčana
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Gavran, S. (2022) 'Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavran, Sun\v{c}ana}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {tradicionalne sorte jabuka, polifenolni spojevi, Penicillium expansum, patulin}, title = {Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina}, keyword = {tradicionalne sorte jabuka, polifenolni spojevi, Penicillium expansum, patulin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavran, Sun\v{c}ana}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {traditional apple varieties, polyphenolic compounds, Penicillium expansum, patulin}, title = {Potential of Traditional Apple Varieties Harvested In 2021 For the Production of Apple Juice with A Reduced Content of Patulin}, keyword = {traditional apple varieties, polyphenolic compounds, Penicillium expansum, patulin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font