Pregled bibliografske jedinice broj: 1202349
Otpad od dorade sjemena kao izvor energije
Otpad od dorade sjemena kao izvor energije // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 331-332 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1202349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otpad od dorade sjemena kao izvor energije
(Seed processing waste from as a source of energy)
Autori
Kontek, Mislav ; Brezinščak, Luka ; Špelić, Karlo ; Matin, Ana ; Jurišić, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
energetska svojstva, dorada sjemena, otpad
(energy characteristics, fi nal processing of seeds, waste)
Sažetak
Prilikom proizvodnje sjemena, u svrhu sprečavanja samozagrijavanja i propadanja sjemena, dorada predstavlja neizostavan korak. Dorada najčešće podrazumijeva posliježetveno čišćenje, sušenje i slično. Razlog tomu je činjenica kako prikupljeno sjeme sadrži, izuzev proizvedenog sjemena i korove te razne organske i anorganske primjese. Pri doradi sjemena, proizvode se znatne količine organskog otpada. Prema dosadašnjim istraživanjima, ta količina najčešće iznosi oko 5 %, dok ponekad dostiže 10 % ukupnog prinosa. Premda se spomenuti otpad može iskoristiti kao hrana za životinje, s obzirom na nisku kvalitetu takve hrane, ali i slabu prisutnost stočarske proizvodnje u blizini poljoprivrednog gospodarstva, ostatak od dorade sjemena predstavlja otpad koji je potrebno zbrinuti na odgovarajući način. U radu je istražena mogućnost iskorištenja otpada od dorade različitih sjemenskih kultura komercijalne proizvodnje (grašak, soja, pšenica, zob, pir, grah i uljana repica) u energetske svrhe, za potrebe vlastite proizvodnje električne energije. Određivanjem energetskih svojstava otpada pojedine kulture, kako i provedbom analize dostupnosti iz ukupne komercijalne proizvodnje, izračunat je energetski potencijal otpada od dorade sjemena. Statističkom obradom podataka utvrđeno je kako sav otpad iz dorade sjemena predstavlja značajan potencijal za iskorištenje u energetske svrhe, kako po jedinici mase, tako i po ukupnoj proizvodnji, dok kulture bogate uljem prednjače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Matin
(autor)
Mislav Kontek
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Karlo Špelić
(autor)
Luka Brezinščak
(autor)