Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1202341

Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice


Brezinščak, Luka; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Kos, Ivica; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 190-191 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1202341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice
(Effect of conservation tillage on chemical composition and energy value of spring wheat)

Autori
Brezinščak, Luka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Kos, Ivica ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 190-191

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jara pšenica, obrada tla, kemijski sastav, energetska vrijednost
(spring wheat, tillage, chemical composition, energy value)

Sažetak
Konzervacijska poljoprivredna praksa čijom se obradom nastoji što manje djelovati na tlo i koristi slamu kao malč, poboljšava agronomska svojstva usjeva te akumulira hranjive tvari u tlu. Istraživanje je provedeno prema slučajnom blok rasporedu kako bi se utvrdio utjecaj obrade tla i korištenje slame kao malča na nutritivnu vrijednost jare pšenice (Triticum aestivum L.). Pokus je postavljen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na fl uvisolu u vlažnim uvjetima s tri sustava obrade tla: a) konvencionalna obrada tla uz oranje do 20 cm u jesen i tanjuranje u proljeće (CT) ; b) primjena kombiniranih alata do 15 cm u proljeće (MT) i c) podrivanje na 35-40 cm u jesen i rahljenje kombiniranim alatom do 15 cm u proljeće (RT). Svaki sustav obrade podijeljen je na parcele sa i bez slame. Tretman slamom nije utjecao ni na jedan od ispitivanih čimbenika za jaru pšenicu. Na trećem tretmanu obrade tla (RT) pšenica je postigla najviši sadržaj proteina i najmanji sadržaj škroba, dok je prvi treman (CT) postigao suprotne vrijednosti, ali navedeno se razlikovalo samo matematički. Obrada tla imala je značajan utjecaj na metaboličku energiju za perad (p <0, 05) i neto energetske vrijednosti za goveda (p <0, 01), dok interakcija čimbenika nije imala značajan učinak ni na jedno od ispitivanih svojstava. Navedeno upućuje da različiti tretmani obrade tla utječu na složene, energetske vrijednosti za životinje, više nego na pojedinačne komponente kemijskog sastava jare pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brezinščak, Luka; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Kos, Ivica; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 190-191 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Brezinščak, L., Bedeković, D., Janječić, Z., Kos, I., Duvnjak, M. & Kiš, G. (2022) Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Brezin\v{s}\v{c}ak, Luka and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Kos, Ivica and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran}, year = {2022}, pages = {190-191}, keywords = {jara p\v{s}enica, obrada tla, kemijski sastav, energetska vrijednost}, title = {Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare p\v{s}enice}, keyword = {jara p\v{s}enica, obrada tla, kemijski sastav, energetska vrijednost}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brezin\v{s}\v{c}ak, Luka and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Kos, Ivica and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran}, year = {2022}, pages = {190-191}, keywords = {spring wheat, tillage, chemical composition, energy value}, title = {Effect of conservation tillage on chemical composition and energy value of spring wheat}, keyword = {spring wheat, tillage, chemical composition, energy value}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font