Pregled bibliografske jedinice broj: 1202341
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 190-191 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1202341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav
i energetsku vrijednost zrna jare pšenice
(Effect of conservation tillage on chemical
composition and energy value of spring wheat)
Autori
Brezinščak, Luka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Kos, Ivica ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 190-191
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jara pšenica, obrada tla, kemijski sastav, energetska vrijednost
(spring wheat, tillage, chemical composition, energy value)
Sažetak
Konzervacijska poljoprivredna praksa čijom se obradom nastoji što manje djelovati na tlo i koristi slamu kao malč, poboljšava agronomska svojstva usjeva te akumulira hranjive tvari u tlu. Istraživanje je provedeno prema slučajnom blok rasporedu kako bi se utvrdio utjecaj obrade tla i korištenje slame kao malča na nutritivnu vrijednost jare pšenice (Triticum aestivum L.). Pokus je postavljen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na fl uvisolu u vlažnim uvjetima s tri sustava obrade tla: a) konvencionalna obrada tla uz oranje do 20 cm u jesen i tanjuranje u proljeće (CT) ; b) primjena kombiniranih alata do 15 cm u proljeće (MT) i c) podrivanje na 35-40 cm u jesen i rahljenje kombiniranim alatom do 15 cm u proljeće (RT). Svaki sustav obrade podijeljen je na parcele sa i bez slame. Tretman slamom nije utjecao ni na jedan od ispitivanih čimbenika za jaru pšenicu. Na trećem tretmanu obrade tla (RT) pšenica je postigla najviši sadržaj proteina i najmanji sadržaj škroba, dok je prvi treman (CT) postigao suprotne vrijednosti, ali navedeno se razlikovalo samo matematički. Obrada tla imala je značajan utjecaj na metaboličku energiju za perad (p <0, 05) i neto energetske vrijednosti za goveda (p <0, 01), dok interakcija čimbenika nije imala značajan učinak ni na jedno od ispitivanih svojstava. Navedeno upućuje da različiti tretmani obrade tla utječu na složene, energetske vrijednosti za životinje, više nego na pojedinačne komponente kemijskog sastava jare pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Duvnjak
(autor)
Ivica Kos
(autor)
Luka Brezinščak
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)