Pregled bibliografske jedinice broj: 1202334
Utjecaj načina korištenja zemljišta i sezonalnosti na fizikalna svojstva tla u Zagrebu
Utjecaj načina korištenja zemljišta i sezonalnosti na fizikalna svojstva tla u Zagrebu // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 5-6 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1202334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina korištenja zemljišta i sezonalnosti
na fizikalna svojstva tla u Zagrebu
(Impact of land use and sesonal variablity on soil
physical properties in City of Zagreb)
Autori
Brezinščak, Luka ; Dugan, Ivan ; Bogunović, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
načini korištenja tla, fizikalna svojstva, degradacija tla
(land use, soil physical properties, soil degradation)
Sažetak
Globalna urbanizacija i gubitak poljoprivrednih i šumarskih površina, ukazuju na važnost promatranja načina korištenja tla u urbanim sredinama. U ovom istraživanju prikazati ćemo utjecaj šumske sastojine (FOR), zapuštene poljoprivredne površine (ACROP), oranice (CROP), livade (MEAD) i voćnjaka (ORCH) na fi zikalna svojstva (trenutačna vlažnost tla – SWC ; kapacitet tla za vodu – WHC ; volumna gustoća tla – BD) u Gradu Zagrebu. Sa svih lokacija uzeti su uzorci sa dubine 0-10 cm (8 po tretmanu ; 40 ukupno), tijekom proljeća i jeseni 2021. godine. Način korištenja zemljišta značajno je utjecao (p < 0.05) na sve parametre. Prema dobivenim rezultatima u proljetnom mjerenju BD bilježi značajno niže vrijednosti kod ACROP i MEAD, nego kod FOR, CROP i ORCH. U jesenskom mjerenju FOR je značajno niži od ACROP, CROP, MEAD i ORCH. Kapacitet tla za vodu bilježi kod FOR značajno veću vrijednost od ACROP, ali i značajno manju od MEAD, u jesenskom rarzdoblju FOR, CROP i MEAD su značajno niži od ACROP i ORCH. Kod trenutačne vlažnosti FOR i ORCH su značajno niži od MEAD, ali veći u odnosu na ACROP i CROP, u jesenskom mjerenju ORCH je značajno veći u odnosu na preostale načine korištenja. Način korištenja zemljišta, odnosno izostanak primjena agrotehničkih zahvata u FOR, MEAD i ACROP uzrok je povoljnih vrijednosti fi zikalnih svojstava. Tretmani sa intenzivnim i učestalim agrotehničkim zahvatim (CROP i ORCH), zahtjevaju kontinuirani monitoring, kako bi se spriječila degradacija tla.
Izvorni jezik
Hrvatski