Pregled bibliografske jedinice broj: 1202109
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2022. str. 416-421 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1202109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca
proizvedenih na tradicionalan i industrijski način
(Chemical composition and sensory properties of
traditionally and industrially produced butters)
Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Štokovac, Roberto ; Tudor Kalit, Milna ; Kos, Ivica ; Pećina, Mateja ; Dolenčić Špehar, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2022, 416-421
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
maslac, kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje, kvaliteta
(butter, chemical composition, sensory evaluation, quality)
Sažetak
U proizvodnji hrane od iznimne je važnosti potrošačima osigurati higijenski ispravan proizvod propisanog kemijskog sastava te karakterističnih senzorskih svojstava. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan način na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstavima (OPG ; n=13) i maslaca proizvedenih na industrijski način (n=19). U gotovo 39% uzoraka maslaca proizvedenih na OPG-ima utvrđen je manji sadržaj masti od Pravilnikom propisane minimalne vrijednosti, odnosno u 53, 85% uzoraka sadržaj vode bio je veći od propisanih 16%. Maslaci s OPG-a bili su lošije ocijenjeni za sva senzorska svojstva (osobito za okus, izradu i miris) u odnosu na maslace iz industrijske proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Profili:
Mateja Pećina
(autor)
Ivica Kos
(autor)
Milna Tudor Kalit
(autor)
Iva Dolenčić Špehar
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)