Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1202109

Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način


Bendelja Ljoljić, Darija; Štokovac, Roberto; Tudor Kalit, Milna; Kos, Ivica; Pećina, Mateja; Dolenčić Špehar, Iva
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2022. str. 416-421 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1202109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način
(Chemical composition and sensory properties of traditionally and industrially produced butters)

Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Štokovac, Roberto ; Tudor Kalit, Milna ; Kos, Ivica ; Pećina, Mateja ; Dolenčić Špehar, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2022, 416-421

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
maslac, kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje, kvaliteta
(butter, chemical composition, sensory evaluation, quality)

Sažetak
U proizvodnji hrane od iznimne je važnosti potrošačima osigurati higijenski ispravan proizvod propisanog kemijskog sastava te karakterističnih senzorskih svojstava. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan način na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstavima (OPG ; n=13) i maslaca proizvedenih na industrijski način (n=19). U gotovo 39% uzoraka maslaca proizvedenih na OPG-ima utvrđen je manji sadržaj masti od Pravilnikom propisane minimalne vrijednosti, odnosno u 53, 85% uzoraka sadržaj vode bio je veći od propisanih 16%. Maslaci s OPG-a bili su lošije ocijenjeni za sva senzorska svojstva (osobito za okus, izradu i miris) u odnosu na maslace iz industrijske proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bendelja Ljoljić, Darija; Štokovac, Roberto; Tudor Kalit, Milna; Kos, Ivica; Pećina, Mateja; Dolenčić Špehar, Iva
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2022. str. 416-421 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Bendelja Ljoljić, D., Štokovac, R., Tudor Kalit, M., Kos, I., Pećina, M. & Dolenčić Špehar, I. (2022) Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova.
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and \v{S}tokovac, Roberto and Tudor Kalit, Milna and Kos, Ivica and Pe\'{c}ina, Mateja and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva}, year = {2022}, pages = {416-421}, keywords = {maslac, kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje, kvaliteta}, title = {Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski na\v{c}in}, keyword = {maslac, kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje, kvaliteta}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and \v{S}tokovac, Roberto and Tudor Kalit, Milna and Kos, Ivica and Pe\'{c}ina, Mateja and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva}, year = {2022}, pages = {416-421}, keywords = {butter, chemical composition, sensory evaluation, quality}, title = {Chemical composition and sensory properties of traditionally and industrially produced butters}, keyword = {butter, chemical composition, sensory evaluation, quality}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font