Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1201593

Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači


Gross-Bošković, Andrea; Kozačinski, Lidija; Mikuš, Tomislav; Bošković, Ivica
Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 224-225 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1201593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači
(Functional indicators of game meat)

Autori
Gross-Bošković, Andrea ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Bošković, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 224-225

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
meso divljači ; kvaliteta ; funkcionalni pokazatelji
(game meat ; quality ; functional indicators)

Sažetak
Meso divljači predstavlja nutritivno vrijednu namirnicu, obzirom na nizak sadržaj masti, kolesterola i kalorija, ali značajan izvor bjelančevina, kalija, fosfora, željeza, cinka, vitamina B12 i polinezasićenih masnih kiselina, uz poželjan aminokiselinski sastav. Sadržaj masti kreće se od <3 g/100 g kod krupne, do <4 g/100 g kod sitne divljači. Energija (kcal/100 g mišićnog tkiva) kreće se, primjerice, od 90 - 101 kod jelena, do 91, 5 – 95 kod srnjaka. Ove vrijednosti su značajno niže u odnosu na meso goveda, svinja, janjadi ili peradi, kod kojih se one kreću od 114 do 231 kcal. Sadržaj mineralnih tvari sličan je kod svih vrsta divljači, pri čemu srednje vrijednosti iznose oko 1, 3 %. Udio bjelančevina kreće se od 20, 5 do 22, 8 %. Također, nekoliko studija pokazalo je kako divlji preživači imaju posebno povoljan odnos ω-6/ω-3 masnih kiselina, blizu 4, što je u skladu sa zdravstvenim smjernicama o prehrani. Sadržaj masti u mesu divljači može varirati obzirom na spol, dob, fi ziološko stanje i reproduktivni status jedinke, godišnje doba, odnosno količinu i sastav raspoložive hrane u lovištu, te način lova. Međutim, na kvalitetu mesa divljači, po kojoj se ona razlikuje od mesa domaćih životinja, utječe način hranidbe i način života. Stoga je cilj ovog rada sakupiti referentne podatke iz dostupne literature o funkcionalnim pokazateljima u mesu divljači i usporediti ih s onima u srodnih domaćih životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Gross-Bošković, Andrea; Kozačinski, Lidija; Mikuš, Tomislav; Bošković, Ivica
Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 224-225 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Gross-Bošković, A., Kozačinski, L., Mikuš, T. & Bošković, I. (2022) Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Koza\v{c}inski, Lidija and Miku\v{s}, Tomislav and Bo\v{s}kovi\'{c}, Ivica}, year = {2022}, pages = {224-225}, keywords = {meso divlja\v{c}i, kvaliteta, funkcionalni pokazatelji}, title = {Funkcionalni pokazatelji u mesu divlja\v{c}i}, keyword = {meso divlja\v{c}i, kvaliteta, funkcionalni pokazatelji}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Koza\v{c}inski, Lidija and Miku\v{s}, Tomislav and Bo\v{s}kovi\'{c}, Ivica}, year = {2022}, pages = {224-225}, keywords = {game meat, quality, functional indicators}, title = {Functional indicators of game meat}, keyword = {game meat, quality, functional indicators}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font