Pregled bibliografske jedinice broj: 1201593
Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači
Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 224-225 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1201593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači
(Functional indicators of game meat)
Autori
Gross-Bošković, Andrea ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Bošković, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 224-225
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
meso divljači ; kvaliteta ; funkcionalni pokazatelji
(game meat ; quality ; functional indicators)
Sažetak
Meso divljači predstavlja nutritivno vrijednu namirnicu, obzirom na nizak sadržaj masti, kolesterola i kalorija, ali značajan izvor bjelančevina, kalija, fosfora, željeza, cinka, vitamina B12 i polinezasićenih masnih kiselina, uz poželjan aminokiselinski sastav. Sadržaj masti kreće se od <3 g/100 g kod krupne, do <4 g/100 g kod sitne divljači. Energija (kcal/100 g mišićnog tkiva) kreće se, primjerice, od 90 - 101 kod jelena, do 91, 5 – 95 kod srnjaka. Ove vrijednosti su značajno niže u odnosu na meso goveda, svinja, janjadi ili peradi, kod kojih se one kreću od 114 do 231 kcal. Sadržaj mineralnih tvari sličan je kod svih vrsta divljači, pri čemu srednje vrijednosti iznose oko 1, 3 %. Udio bjelančevina kreće se od 20, 5 do 22, 8 %. Također, nekoliko studija pokazalo je kako divlji preživači imaju posebno povoljan odnos ω-6/ω-3 masnih kiselina, blizu 4, što je u skladu sa zdravstvenim smjernicama o prehrani. Sadržaj masti u mesu divljači može varirati obzirom na spol, dob, fi ziološko stanje i reproduktivni status jedinke, godišnje doba, odnosno količinu i sastav raspoložive hrane u lovištu, te način lova. Međutim, na kvalitetu mesa divljači, po kojoj se ona razlikuje od mesa domaćih životinja, utječe način hranidbe i način života. Stoga je cilj ovog rada sakupiti referentne podatke iz dostupne literature o funkcionalnim pokazateljima u mesu divljači i usporediti ih s onima u srodnih domaćih životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Ivica Bošković
(autor)
Andrea Gross-Bošković
(autor)