Pregled bibliografske jedinice broj: 1201293
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 20-20 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1201293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme
lockdowna
(Dietary habits of secondary school students before
and during lockdown)
Autori
Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 20-20
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike, srednjoškolci, lockdown
(dietary habits, high school students, lockdown)
Sažetak
Podložnost različitim utjecajima društva i okoline najizraženija je u doba adolescencije. Kako je utjecaj vršnjaka u ovom razdoblju života značajan i za prehrambene navike, cilj istraživanja bio je ispitati da li je fizičkom izoliranošću od vršnjaka i prelaskom na online nastavu, za vrijeme prvog lockdowna došlo do promjena prehrambenih navika srednjoškolaca. U istraživanju je sudjelovalo 1005 ispitanika, 288 mladića i 717 djevojaka, s područja cijele Hrvatske. Prosječna dob ispitanika je 16, 7 godina. Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja 2020., ispunjavanjem online upitnika, objavljenog kao dio nastavnog materijala na službenim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Rezultati su pokazali da 49 % ispitanika smatra da ima iste prehrambene navike kao i prije lockdowna. 30 % smatra da ima bolje prehrambene navike, nego prije. 55 % ispitanika navelo je da ima doručak uvijek, dok je prije lockdowna redoviti doručak imalo 43 % ispitanika. 73 % ispitanika procijenilo je da manje konzumira grickalice u odnosu na prije. Većina ispitanika navela je da manje konzumira hranu u večernjim satima. Najviše ispitanika (37 %) nije promijenilo učestalost tjelesne aktivnosti. Sveukupno gledano, prehrambene navike srednjoškolaca za vrijeme lockdowna nešto su bolje nego prije, naročito po pitanju učestalosti konzumacije doručka i grickalica, što se može povezati s više slobodnog vremena i slabijeg utjecaja vršnjaka za vrijeme izoliranosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(autor)