Pregled bibliografske jedinice broj: 1200989
Veganska prehrana
Veganska prehrana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1200989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Veganska prehrana
(Vegan Diet)
Autori
Pek, valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
veganska prehrana ; prednosti ; nedostaci ; alternativna rješenja
(vegan diet ; advantages ; disadvantages ; alternative solutions)
Sažetak
Veganska prehrana temelji se na izbjegavanju svih namirnica životinjskog podrijetla zbog čega vegani, u usporedbi s omnivorima, konzumiraju više voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. Takva prehrana ima brojne prednosti budući da maksimizira unos nekih od nutritivno najpoželjnijih namirnica dostupnih čovjeku. Povećan unos namirnica biljnoga podrijetla pridonosi zdravlju srca i krvožilnog sustava budući da one sadrže manje količine šećera i masti zbog čega vegani imaju niži BMI i niže razine lošeg kolesterola u krvi. Osim toga, vlakna u biljnim namirnicama mogu poboljšati probavu, ali i uzrokovati probleme kao što su konstipacija, nadutost i slično. Iako ima određene prednosti, prehrana koja izbjegava namirnice životinjskog podrijetla ima znatno smanjen unos nekih nutrijenata koji su važni za normalan rad tijela. Iz tog razloga, veganska prehrana sadrži smanjene količine nutrijenata kao što su: vitamin B12, ω-3 masne kiseline, vitamin D, kalcij, željezo i cink. Ako nije kontrolirano, ovo može negativno utjecati na brojne tjelesne funkcije te izazvati različite poremećaje u živčanom sustavu, kostima te krvožilnom sustavu. Kako bi se ovo spriječilo, ti se nedostaci moraju nadoknaditi alternativnim izvorima poput dodataka prehrani, obogaćene hrane i posebnih namirnica poput algi, mikroalgi, suhoga graha, soka od sušenih šljiva i slično. Sve dok pravilno suplementiraju svoju prehranu, veganska prehrana je uravnotežena i prihvatljiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)