Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1200989

Veganska prehrana


Pek, valentina
Veganska prehrana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1200989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Veganska prehrana
(Vegan Diet)

Autori
Pek, valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
veganska prehrana ; prednosti ; nedostaci ; alternativna rješenja
(vegan diet ; advantages ; disadvantages ; alternative solutions)

Sažetak
Veganska prehrana temelji se na izbjegavanju svih namirnica životinjskog podrijetla zbog čega vegani, u usporedbi s omnivorima, konzumiraju više voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. Takva prehrana ima brojne prednosti budući da maksimizira unos nekih od nutritivno najpoželjnijih namirnica dostupnih čovjeku. Povećan unos namirnica biljnoga podrijetla pridonosi zdravlju srca i krvožilnog sustava budući da one sadrže manje količine šećera i masti zbog čega vegani imaju niži BMI i niže razine lošeg kolesterola u krvi. Osim toga, vlakna u biljnim namirnicama mogu poboljšati probavu, ali i uzrokovati probleme kao što su konstipacija, nadutost i slično. Iako ima određene prednosti, prehrana koja izbjegava namirnice životinjskog podrijetla ima znatno smanjen unos nekih nutrijenata koji su važni za normalan rad tijela. Iz tog razloga, veganska prehrana sadrži smanjene količine nutrijenata kao što su: vitamin B12, ω-3 masne kiseline, vitamin D, kalcij, željezo i cink. Ako nije kontrolirano, ovo može negativno utjecati na brojne tjelesne funkcije te izazvati različite poremećaje u živčanom sustavu, kostima te krvožilnom sustavu. Kako bi se ovo spriječilo, ti se nedostaci moraju nadoknaditi alternativnim izvorima poput dodataka prehrani, obogaćene hrane i posebnih namirnica poput algi, mikroalgi, suhoga graha, soka od sušenih šljiva i slično. Sve dok pravilno suplementiraju svoju prehranu, veganska prehrana je uravnotežena i prihvatljiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Pek, valentina
Veganska prehrana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pek, v. (2020) 'Veganska prehrana', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pek, valentina}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {veganska prehrana, prednosti, nedostaci, alternativna rje\v{s}enja}, title = {Veganska prehrana}, keyword = {veganska prehrana, prednosti, nedostaci, alternativna rje\v{s}enja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pek, valentina}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {vegan diet, advantages, disadvantages, alternative solutions}, title = {Vegan Diet}, keyword = {vegan diet, advantages, disadvantages, alternative solutions}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font