Pregled bibliografske jedinice broj: 1200988
Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici
Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1200988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici
(Gluten-Free Diet – Benefits and Risks)
Autori
Babić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
gluten ; celijakija ; bezglutenska prehrana ; pšenica
(gluten ; celiac disease ; gluten free foods ; wheat)
Sažetak
Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, dok se u raži, ječmu i zobi nalaze slične bjelančevine. Zajedničkim imenom one se nazivaju gluten i mogu uzrokovati više različitih poremećaja kao što su celijakija, alergija na pšenicu i necelijakijsku intoleranciju na gluten. Celijakija je autoimuna bolest koja zahvaća sluznicu tankog crijeva kod osoba s genetskom predispozicijom. Bezglutenska prehrana jedini je lijek za osobe oboljele od glutenske enteropatije u općoj populaciji poznate pod nazivom celijakija. Ovaj način prehrane podrazumjeva izbjegavanje i najmanje količine glutena u prehrani jer čak i vrlo mala količina glutena može biti štetna za oboljele. Provođenje bezglutenske dijete može biti vrlo teško, stoga je vrlo važna edukacija i konzultacija s nutricionistom jer neadekvatno provođenje bezglutenske dijete može imati također posljedice na zdravlje. U današnje vrijeme ovaj način prehrane posta je vrlo popularan u populaciji osoba koje ne boliju od glutenske eneteropatije no u takvoj primjeni često puta izostaje briga o ostalim nutrijenatima na čiji potencijalno problematičan unos dijetetičari oboljele od celijakije upozoravaju kroz vođeni program dijete. Stoga je potrebno istaknuti koje sve posljedice može imati bezglutenska dijeta ukoliko se primjenjuje kod osoba koje nemaju niti jedan od poremećaja povezanih s tolerancijom glutena te ukoliko se neadekvatno primjenjuje. Cilj ovog rada je dati pregled temeljnih karakteristika bezglutenske dijete te dati uvid u bezglutenske proizvode koji se koriste u liječenju oboljelih, te koje prednosti i moguće nedostatke nosi sa sobom ovaj način prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)