Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1200988

Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici


Babić, Kristina
Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1200988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici
(Gluten-Free Diet – Benefits and Risks)

Autori
Babić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
gluten ; celijakija ; bezglutenska prehrana ; pšenica
(gluten ; celiac disease ; gluten free foods ; wheat)

Sažetak
Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, dok se u raži, ječmu i zobi nalaze slične bjelančevine. Zajedničkim imenom one se nazivaju gluten i mogu uzrokovati više različitih poremećaja kao što su celijakija, alergija na pšenicu i necelijakijsku intoleranciju na gluten. Celijakija je autoimuna bolest koja zahvaća sluznicu tankog crijeva kod osoba s genetskom predispozicijom. Bezglutenska prehrana jedini je lijek za osobe oboljele od glutenske enteropatije u općoj populaciji poznate pod nazivom celijakija. Ovaj način prehrane podrazumjeva izbjegavanje i najmanje količine glutena u prehrani jer čak i vrlo mala količina glutena može biti štetna za oboljele. Provođenje bezglutenske dijete može biti vrlo teško, stoga je vrlo važna edukacija i konzultacija s nutricionistom jer neadekvatno provođenje bezglutenske dijete može imati također posljedice na zdravlje. U današnje vrijeme ovaj način prehrane posta je vrlo popularan u populaciji osoba koje ne boliju od glutenske eneteropatije no u takvoj primjeni često puta izostaje briga o ostalim nutrijenatima na čiji potencijalno problematičan unos dijetetičari oboljele od celijakije upozoravaju kroz vođeni program dijete. Stoga je potrebno istaknuti koje sve posljedice može imati bezglutenska dijeta ukoliko se primjenjuje kod osoba koje nemaju niti jedan od poremećaja povezanih s tolerancijom glutena te ukoliko se neadekvatno primjenjuje. Cilj ovog rada je dati pregled temeljnih karakteristika bezglutenske dijete te dati uvid u bezglutenske proizvode koji se koriste u liječenju oboljelih, te koje prednosti i moguće nedostatke nosi sa sobom ovaj način prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Kristina
Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Babić, K. (2020) 'Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Kristina}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {gluten, celijakija, bezglutenska prehrana, p\v{s}enica}, title = {Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici}, keyword = {gluten, celijakija, bezglutenska prehrana, p\v{s}enica}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Kristina}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {gluten, celiac disease, gluten free foods, wheat}, title = {Gluten-Free Diet – Benefits and Risks}, keyword = {gluten, celiac disease, gluten free foods, wheat}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font