Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1200702

Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka


Sito, Stjepan; Peršurić Bernobić, Katarina; Bilandžija, Nikolina; Kraljević, Ante; Peršurić Palčić, Ana; Sinković, Ana; Sinković, Petra
Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 88-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1200702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka
(Applying new technique of drying grapes for production of Prošek wine)

Autori
Sito, Stjepan ; Peršurić Bernobić, Katarina ; Bilandžija, Nikolina ; Kraljević, Ante ; Peršurić Palčić, Ana ; Sinković, Ana ; Sinković, Petra

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 36 (2013), 4; 88-93

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vinova loza ; sušara ; prosušivanje grožđa ; prošek
(grapevine ; drier ; drying of grapes ; prošek)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati pokusnog prosušivanja grožđa sorti Muškat žuti i Muškat ruža crni dopremljenih iz vinograda blizu Poreča s OPG-a Peršurić Đordano. Uzorci prije sušenja sorte Muškat žuti imali su sadržaj šećera 87ºOe (186 g/L), a Muškat ruža crni 91ºOe (200 g/L). Nakon sušenja sadržaj šećera u soku bobica bio je oko 173ºOe (378 g/L). Proces prosušivanja uzoraka sorte Muškat žuti trajao je 120 sati, a kod sorte Muškat ruža crni 108 sati pri temperaturi zraka za sušenje od 35-38°C i relativnoj vlazi zraka za sušenje ispod 35%. Proces sušenja opisan je jednadžbama linearne regresije (y) za obje istraživane sorte grožđa, uz visoke koeficijente korelacije (R2). Dobiveno vino, nakon fermentacije na 18°C u trajanju od 30 dana, imalo je 16, 5 vol% alkohola i ostatak neprovrelog šećera od 102, 5 g/L, što je preduvjet za dobivanje desertnog ili desertnog vrhunskog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Peršurić Palčić (autor)

Avatar Url Stjepan Sito (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sito, Stjepan; Peršurić Bernobić, Katarina; Bilandžija, Nikolina; Kraljević, Ante; Peršurić Palčić, Ana; Sinković, Ana; Sinković, Petra
Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 88-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Sito, S., Peršurić Bernobić, K., Bilandžija, N., Kraljević, A., Peršurić Palčić, A., Sinković, A. & Sinković, P. (2013) Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka. Glasnik zaštite bilja, 36 (4), 88-93.
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Per\v{s}uri\'{c} Bernobi\'{c}, Katarina and Biland\v{z}ija, Nikolina and Kraljevi\'{c}, Ante and Per\v{s}uri\'{c} Pal\v{c}i\'{c}, Ana and Sinkovi\'{c}, Ana and Sinkovi\'{c}, Petra}, year = {2013}, pages = {88-93}, keywords = {vinova loza, su\v{s}ara, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja, pro\v{s}ek}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {36}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Primjena nove tehnike prosu\v{s}ivanja bobica gro\v{z}\dja za proizvodnju pro\v{s}eka}, keyword = {vinova loza, su\v{s}ara, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja, pro\v{s}ek} }
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Per\v{s}uri\'{c} Bernobi\'{c}, Katarina and Biland\v{z}ija, Nikolina and Kraljevi\'{c}, Ante and Per\v{s}uri\'{c} Pal\v{c}i\'{c}, Ana and Sinkovi\'{c}, Ana and Sinkovi\'{c}, Petra}, year = {2013}, pages = {88-93}, keywords = {grapevine, drier, drying of grapes, pro\v{s}ek}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {36}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Applying new technique of drying grapes for production of Pro\v{s}ek wine}, keyword = {grapevine, drier, drying of grapes, pro\v{s}ek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font