Pregled bibliografske jedinice broj: 1200702
Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka
Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 88-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1200702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za
proizvodnju prošeka
(Applying new technique of drying grapes
for production of Prošek wine)
Autori
Sito, Stjepan ; Peršurić Bernobić, Katarina ; Bilandžija, Nikolina ; Kraljević, Ante ; Peršurić Palčić, Ana ; Sinković, Ana ; Sinković, Petra
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 36
(2013), 4;
88-93
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vinova loza ; sušara ; prosušivanje grožđa ; prošek
(grapevine ; drier ; drying of grapes ; prošek)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati pokusnog prosušivanja grožđa sorti Muškat žuti i Muškat ruža crni dopremljenih iz vinograda blizu Poreča s OPG-a Peršurić Đordano. Uzorci prije sušenja sorte Muškat žuti imali su sadržaj šećera 87ºOe (186 g/L), a Muškat ruža crni 91ºOe (200 g/L). Nakon sušenja sadržaj šećera u soku bobica bio je oko 173ºOe (378 g/L). Proces prosušivanja uzoraka sorte Muškat žuti trajao je 120 sati, a kod sorte Muškat ruža crni 108 sati pri temperaturi zraka za sušenje od 35-38°C i relativnoj vlazi zraka za sušenje ispod 35%. Proces sušenja opisan je jednadžbama linearne regresije (y) za obje istraživane sorte grožđa, uz visoke koeficijente korelacije (R2). Dobiveno vino, nakon fermentacije na 18°C u trajanju od 30 dana, imalo je 16, 5 vol% alkohola i ostatak neprovrelog šećera od 102, 5 g/L, što je preduvjet za dobivanje desertnog ili desertnog vrhunskog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb