Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1199389

Reverzna osmoza i nanofiltracija: utjecaj koncentriranja na bioaktivne komponente i arome crnog vina Cabernet Sauvignon


Ivić, Ivana
Reverzna osmoza i nanofiltracija: utjecaj koncentriranja na bioaktivne komponente i arome crnog vina Cabernet Sauvignon, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1199389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reverzna osmoza i nanofiltracija: utjecaj koncentriranja na bioaktivne komponente i arome crnog vina Cabernet Sauvignon
(Reverse osmosis and nanofiltration: the influence of concentration on bioactive compounds and aroma of Cabernet Sauvignon red wine)

Autori
Ivić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.05

Godina
2022

Stranica
164

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
reverzna osmoza ; nanofiltracija ; konvencionalni i ekološki Cabernet Sauvignon ; bioaktivne komponente ; aroma
(reverse osmosis ; nanofiltration ; conventional and ecological Cabernet Sauvignon ; bioactive compounds ; aroma)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati mogućnost primjene procesa reverzne osmoze i nanofiltracije za koncentriranje crnog vina Cabernet Sauvignon, proizvedenog na konvencionalni i ekološki način. Istraživanje je obuhvatilo primjenu različitih tlakova (25, 35, 45 i 55 bara) i dva temperaturna režima (s i bez hlađenja). Rezultati su pokazali da je viši tlak rezultirao većim protokom permeata i višim temperaturama koncentrata. U procesima bez hlađenja ostvarene su više temperature koncentrata te veći protok permeata, u odnosu na procese s hlađenjem pri istim radnim tlakovima. Veći protok permeata rezultirao je kraćim procesom koncentriranja, a pri istim procesnim parametrima, reverzna osmoza je trajala duže od nanofiltracije. Zadržavanje pojedinih skupina spojeva ovisilo je o primijenjenom procesu koncentriranja, procesnim parametrima te tipu vina koje se koncentriralo. Nakon koncentriranja oba vina reverznom osmozom i nanofiltracijom, došlo je do promjene njihovog fenolnog i aromatskog profila. Viši radni tlak te primjena hlađenja rezultirali su većim zadržavanjem bioaktivnih komponenti i ukupne arome vina. Gubitak dijela bioaktivnih komponenti rezultirao je smanjenjem antioksidacijske aktivnosti koncentrata, u usporedbi s početnim vinom. Kod oba procesa zabilježena je visoka permeabilnost za etanol, octenu kiselinu te nepoželjne spojeve arome (4-etilfenol i 4- etilgvajakol). Prema CIELab sustavu, nije došlo do značajne promjene boje početnog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Avatar Url Ivana Ivić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ivić, Ivana
Reverzna osmoza i nanofiltracija: utjecaj koncentriranja na bioaktivne komponente i arome crnog vina Cabernet Sauvignon, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ivić, I. (2022) 'Reverzna osmoza i nanofiltracija: utjecaj koncentriranja na bioaktivne komponente i arome crnog vina Cabernet Sauvignon', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivi\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {164}, keywords = {reverzna osmoza, nanofiltracija, konvencionalni i ekolo\v{s}ki Cabernet Sauvignon, bioaktivne komponente, aroma}, title = {Reverzna osmoza i nanofiltracija: utjecaj koncentriranja na bioaktivne komponente i arome crnog vina Cabernet Sauvignon}, keyword = {reverzna osmoza, nanofiltracija, konvencionalni i ekolo\v{s}ki Cabernet Sauvignon, bioaktivne komponente, aroma}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivi\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {164}, keywords = {reverse osmosis, nanofiltration, conventional and ecological Cabernet Sauvignon, bioactive compounds, aroma}, title = {Reverse osmosis and nanofiltration: the influence of concentration on bioactive compounds and aroma of Cabernet Sauvignon red wine}, keyword = {reverse osmosis, nanofiltration, conventional and ecological Cabernet Sauvignon, bioactive compounds, aroma}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font