Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197915

ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA


Živković, Marija
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA
(EXAMINATION OF DIFFERENCE IN AMOUNT OF PLATE WASTE BETWEEN URBAN AND SUBURBAN SCHOOLS IN THE ZAGREB CITY)

Autori
Živković, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
44

Mentor
Bituh, Martina

Neposredni voditelj
Ilić, Ana

Ključne riječi
školski ručak, otpad hrane s tanjura, gradske i prigradske škole
(school lunch, plate waste, urban and suburban schools)

Sažetak
Otpad hrane postao je značajan ekološki problem, a s povećanjem ljudske populacije stanje postaje još ozbiljnije. Škole su među velikim proizvođačima otpada hrane, a osim štetnog učinka na okoliš, problem je što djeca ne zadovolje energijski i nutritivni unos. U ovome istraživanju uspoređen je otpad hrane nakon ručka između dviju prigradskih i dviju gradskih osnovnih škola. Otpad hrane je prikupljen tijekom 5 dana kroz dvije sezone. Sva nepojedena hrana s 3508 tanjura prikupljena je metodom agregiranog selektivnog prikupljanja otpada hrane s tanjura. Pokazalo se da djeca u najvećem udjelu na tanjuru ostave nepojedeno povrće (15, 7% gradske škole i 41, 6% prigradske škole) i meso (12, 7% gradske škole i 40% prigradske škole) međutim, generalno se najviše otpada stvara od povrća i škrobne hrane (preko 70%) s obzirom na veću količinu i učestalost serviranja ovih dviju kategorija. U prigradskim školama utvrđena je značajno veća prosječna količina otpada po učeniku od škrobne hrane, povrća i mesa u odnosu na gradske škole što je uzrokovano povećanom količinom serviranja u tim školama. Utvrđena je pozitivna korelacija između količine serviranja i otpada hrane, stoga bi u buduće bilo poželjno definirati količinu serviranja koja bi djeci osigurala adekvatnu energijsku i nutritivnu vrijednost obroka ali ujedno i smanjila količinu otpada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Ilić (mentor)

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Živković, Marija
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Živković, M. (2019) 'ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Marija}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {\v{s}kolski ru\v{c}ak, otpad hrane s tanjura, gradske i prigradske \v{s}kole}, title = {ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLI\v{C}INI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM \v{S}KOLAMA NA PODRU\v{C}JU GRADA ZAGREBA}, keyword = {\v{s}kolski ru\v{c}ak, otpad hrane s tanjura, gradske i prigradske \v{s}kole}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Marija}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {school lunch, plate waste, urban and suburban schools}, title = {EXAMINATION OF DIFFERENCE IN AMOUNT OF PLATE WASTE BETWEEN URBAN AND SUBURBAN SCHOOLS IN THE ZAGREB CITY}, keyword = {school lunch, plate waste, urban and suburban schools}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font