Pregled bibliografske jedinice broj: 1197915
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA
(EXAMINATION OF DIFFERENCE IN AMOUNT OF PLATE WASTE BETWEEN URBAN AND SUBURBAN SCHOOLS IN THE ZAGREB CITY)
Autori
Živković, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
44
Mentor
Bituh, Martina
Neposredni voditelj
Ilić, Ana
Ključne riječi
školski ručak, otpad hrane s tanjura, gradske i prigradske škole
(school lunch, plate waste, urban and suburban schools)
Sažetak
Otpad hrane postao je značajan ekološki problem, a s povećanjem ljudske populacije stanje postaje još ozbiljnije. Škole su među velikim proizvođačima otpada hrane, a osim štetnog učinka na okoliš, problem je što djeca ne zadovolje energijski i nutritivni unos. U ovome istraživanju uspoređen je otpad hrane nakon ručka između dviju prigradskih i dviju gradskih osnovnih škola. Otpad hrane je prikupljen tijekom 5 dana kroz dvije sezone. Sva nepojedena hrana s 3508 tanjura prikupljena je metodom agregiranog selektivnog prikupljanja otpada hrane s tanjura. Pokazalo se da djeca u najvećem udjelu na tanjuru ostave nepojedeno povrće (15, 7% gradske škole i 41, 6% prigradske škole) i meso (12, 7% gradske škole i 40% prigradske škole) međutim, generalno se najviše otpada stvara od povrća i škrobne hrane (preko 70%) s obzirom na veću količinu i učestalost serviranja ovih dviju kategorija. U prigradskim školama utvrđena je značajno veća prosječna količina otpada po učeniku od škrobne hrane, povrća i mesa u odnosu na gradske škole što je uzrokovano povećanom količinom serviranja u tim školama. Utvrđena je pozitivna korelacija između količine serviranja i otpada hrane, stoga bi u buduće bilo poželjno definirati količinu serviranja koja bi djeci osigurala adekvatnu energijsku i nutritivnu vrijednost obroka ali ujedno i smanjila količinu otpada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb