Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197906

Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima


Ilić, Ana; Sila, Sara; Švagelj, Anamarija
Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima // Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 92-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1197906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima
(Assessment of food quality in menus od scout camps)

Autori
Ilić, Ana ; Sila, Sara ; Švagelj, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017, 92-92

ISBN
978-953-59317-1-3

Skup
5th International Congress of Nutritionists

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.11.2017. - 19.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kakvoća prehrane ; HEI ; Raznolikost prehrane ; Izviđački kamp ; Jelovnici
(Nutiriton quality ; HEI ; Nutrition diversity ; Scout camps ; Menus)

Sažetak
Na kvalitetu jelovnika u izviđačkim kampovima utječe nekoliko čimbenike poput mogućnosti pohrane kvarljivih namirnica, odlaska u kupovinu, cijene obroka, tradicije kuhanja na logoru, prehrambenih navika djece te educiranosti osoba koji izrađuju jelovnike o potrebama djece i mladih. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti kakvoću prehrane u izviđačkim kampovima te zastupljenost pojedinih skupina namirnica u jelovnicima. U istraživanju su se koristili jelovnici i njihovi normativi izrađeni za potrebe ljetnih kampova izviđačkih udruga. Sama procjena nutritivne vrijednosti napravljena je pomoću danskih i američkih tablica s kemijskim sastavom hrane. Nakon procjene nutritivne vrijednosti korišten je HEI-2010 za procjenu kakvoće prehrane te HEI-1995 za procjenu raznovrsnosti namirnica. Analiza podataka provedena je pomoću računalnog programa Microsoft Office Excel 2010. Pomoću HEI-2010 ustanovljeno je da se jelovnici dviju udruga (udruga 1, udruga 2) svrstavaju u kategoriju neprikladne prehrane (39 i 42 boda), dok jedna udruga (udruga 3) spada u kategoriju prehrane koju treba popraviti (56 boda). Iz HEI-1995 preuzet je parametar koji se odnosi na raznovrsnost prehrane te je ustanovljeno da udruga 1 i udruga 2 imaju manje raznovrsnu prehranu (5 i 6 bodova), dok udruga 3 ima izrazito raznovrsnu prehranu (10 bodova). U svim udrugama potrebno je povećati unos cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, plodova mora i izvora biljnih proteina poput mahunarki, sjemenki i orašastog voća te smanjiti unos rafiniranih žitarica i natrija. Međutim, dobiveni rezultati ukazuju na to da udruga 3, usprkos ranije navedenim problemima, ima veći unos voća, zelenog lisnatog povrća i leguminoza, cjelovitih žitarica, izvora proteina animalnog podrijetla, plodova mora i izvora biljnih proteina te manji unos natrija, rafiniranih žitarice i praznih kalorija od udruge 1 i 2. Također, vidljivo je da udruga 3 ima i bolje izbalansirani unosa nezasićeni i zasićenih masnih kiselina. Ovakav rezultat postignut je time što je jelovnik udruge 3 izradila je osoba educirana o potrebama djece i mladih. Usprkos problemima vezanih uz planiranje i izvedbu prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima izradom normativa i jelovnika od strane educiranih osoba poput nutricionista i kuhara kakvoća prehrane u izviđačkim ljetnim kampovi može se poboljšati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Metalurgija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sara Sila (autor)

Avatar Url Ana Ilić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

issuu.com

Citiraj ovu publikaciju:

Ilić, Ana; Sila, Sara; Švagelj, Anamarija
Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima // Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 92-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ilić, A., Sila, S. & Švagelj, A. (2017) Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima. U: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.)Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists.
@article{article, author = {Ili\'{c}, Ana and Sila, Sara and \v{S}vagelj, Anamarija}, year = {2017}, pages = {92-92}, keywords = {Kakvo\'{c}a prehrane, HEI, Raznolikost prehrane, Izvi\dja\v{c}ki kamp, Jelovnici}, isbn = {978-953-59317-1-3}, title = {Procjena kakvo\'{c}e prehrane u ljetnim izvi\dja\v{c}kim kampovima}, keyword = {Kakvo\'{c}a prehrane, HEI, Raznolikost prehrane, Izvi\dja\v{c}ki kamp, Jelovnici}, publisher = {Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ili\'{c}, Ana and Sila, Sara and \v{S}vagelj, Anamarija}, year = {2017}, pages = {92-92}, keywords = {Nutiriton quality, HEI, Nutrition diversity, Scout camps, Menus}, isbn = {978-953-59317-1-3}, title = {Assessment of food quality in menus od scout camps}, keyword = {Nutiriton quality, HEI, Nutrition diversity, Scout camps, Menus}, publisher = {Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font