Pregled bibliografske jedinice broj: 1197902
Procjena nutritivne vrijednosti jelovnika u izviđačkim kampovima
Procjena nutritivne vrijednosti jelovnika u izviđačkim kampovima // Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 91-91 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1197902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena nutritivne vrijednosti jelovnika u
izviđačkim kampovima
(Assessment of the nutritional value of food menus in
scout camps)
Autori
Ilić, Ana ; Švagelj, Anamarija ; Barbiš, Sabina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists
/ Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017, 91-91
ISBN
978-953-59317-1-3
Skup
5th International Congress of Nutritionists
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.11.2017. - 19.11.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Nutritivna vrijednost ; Jelovnici ; Izviđački kamp
(Nutritional value ; Food menus ; Scout camp)
Sažetak
Unutar ljetnih izviđačkih kampova, u trajanju od 10 do 15 dana, izviđačke udruge samostalno vrše posluživanje hrane. Prema tome svaka udruga za sebe izrađuje svoje jelovnike i normative, a često u to nisu uključene osobe educirane o nutritivnim potrebama djece i mladih. Cilj ovog istraživanja je procijeniti nutritivnu vrijednost jelovnika te u kojem udjelu su zadovoljene dnevne prehrambene potrebe članova s obzirom na njihovu dob i spol. U istraživanju su se koristili jelovnici i njihovi normativi izrađeni za potrebe ljetnih kampova izviđačkih udruga. Sama procjena nutritivne vrijednosti napravljena je pomoću danskih i američkih tablica s kemijskim sastavom hrane. Dobiveni rezultati za unos makronutrijenata prikazani su unutar prihvatljivog raspona unosa makronutrijenata (Acceptable Macronutrient Distribution Range), a za preporučeni dnevni unos mikronutrijenata s obzirom na dob i spol uzete su vrijednosti referentnog prehrambenog unosa (Dietary Reference Intakes). Analiza podataka provedena je pomoću računalnog programa Microsoft Office Excel 2010. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da se energetske vrijednosti jelovnika razlikuju među udrugama. S obzirom na dob i spol unos energije muških članova 9–13 godina kreće se u rasponu 91–161%, muških članova 14–18 godina 68– 120%, ženskih članova 9–13 godina 99–175% te ženskih članova 14–18 godina 91–161% preporuka. Unos svih makronutrijenata je unutar prihvatljivog raspona. U jelovnicima svih udruga primijećen je značajno niži unos vitamina D (<19%), kalija (<69%), kalcija (<56%), joda (<68%) i selena (<88%) od preporučenog dnevnog unosa. Unos magnezija pokazao se deficitaran s obzirom na preporuke u muških (<67%) i ženskih (<76%) članova u dobi 14–18 godina. Također, vidljiv je i smanjeni unos željeza u ženskih članova u dobi 14– 18 godina (<69%). U jelovniku udruge u kojem je primijećen smanjeni unos energije, vidljiv je i deficit drugih mikronutrijenata. Nutritivna vrijednost jelovnika razlikuje se unutar pojedinih udruga. Unatoč tome što je unos makronutrijenata unutar prihvatljivog raspona, primijećen je deficitarni unos pojedinih mikronutrijenata. Stoga je potrebno educirati voditelje i kuhare kampova te im osmisliti unificirane normative kako bi se lakše snalazili prilikom kreiranja jelovnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam