Pregled bibliografske jedinice broj: 1197759
Utjecaj lokacije rasta na fenolni sastav listova i bobica tršlje
Utjecaj lokacije rasta na fenolni sastav listova i bobica tršlje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokacije rasta na fenolni sastav listova i
bobica tršlje
(The influence of growth location on phenolic
compounds of mastic tree leaves and berries)
Autori
Fabijanić, Valerija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Ivona Elez Garofulić
Ključne riječi
flavonoidi, flavonoli, hidroksicimetne kiseline, tršlja
(flavonoids, flavonols, hydroxycinnamic acid, Pistacia lentiscus)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj lokacije rasta na količinu ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola kod listova i bobica tršlje (Pistacia lentiscus). Nakon provedene ultrazvučne ekstrakcije, masene koncentracije ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola određivane su spektrofotometrijskim metodama. Dobiveni rezultati ukazuju na značajno veće koncentracije svih promatranih spojeva u listovima tršlje u odnosu na bobice. U listovima i bobicama s Hvara zabilježena je najveća koncentracija ukupnih flavonoida, u vrijednosti 16, 49 mg QE/g kod listova i 2, 71 mg QE/g kod bobica. Na istoj lokaciji određene su i najveće koncentracije flavonola, u iznosu od 9, 02 mg QE/g kod listova i 4, 64 mg QE/g kod bobica. Hidroksicimetne kiseline su u najvećoj koncentraciji pronađene u listovima sa Korčule, u iznosu 7, 29 mg CAE/g i bobicama iz Barbarige u vrijednosti 3, 98 mg CAE/g. Razlog varijabilosti u rezultatima može se pripisati geografskom položaju i klimatskim uvjetima lokacije.
Izvorni jezik
Hrvatski