Pregled bibliografske jedinice broj: 1197758
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista
tršlje (Pistacia lentiscus L.)
(Phenolic compounds and antioxidant activity of
mastic leaf (Pistacia lentiscus L.))
Autori
Žibert, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Ivona Elez Garofulić
Ključne riječi
fenoli, P. lentiscus, ultrazvuk, ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet
(phenols, P. lentiscus, ultrasound, extraction, antioxidants capacity)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj vremena i lokacije berbe na udio ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost u uzorcima lišća tršlje (Pistacia lentiscus L.). Istraživanje je provedeno na uzorcima koji su ubrani na lokacijama: Vela Luka, Lun, Barbariga i Hvar početkom svibnja i kolovoza 2017. godine. Maseni udjeli ukupnih fenola određivani su spektrofotometrijski primjenom Folin-Ciocalteu metode, dok je antioksidacijski kapacitet određivan FRAP metodom. Razlike u vrijednostima među lokacijama upućuju na mogući utjecaj faktora povezanih s okolišnim uvjetima na udio ukupnih fenola u biljci. Najveći udio od 104, 02 mg GAE/g uzorka određen je u uzorku s Vela Luke, a u padajućem nizu slijede Lun, Hvar i Barbariga. Vrijeme berbe ne pokazuje značajan utjecaj na koncentraciju ukupnih fenola u lišću P. lentiscus. Pokazana je znatna antioksidacijska aktivnost lišća tršlje na svim lokacijama te najveća iznosi 444, 30 mg AAE/g uzorka u uzorku s Barbarige dok je najmanja 284, 69 mg AAE/g uzorka u uzorku s Vela Luke. Antioksidacijska aktivnost razlikuje se ovisno o vremenu berbe. Za sve lokacije osim Barbarige dolazi do pada u antioksidacijskom kapacitetu za berbu u kolovozu u usporedbi s berbom u svibnju. Rezultati upućuju da iako se sadržaj ukupnih fenola značajno ne mijenja, fenolni spojevi odgovorni za dobivene razlike u antioksidacijskom kapacitetu lišća tršlje se mijenjaju sa zrenjem biljke. Ispitana korelacija antioksidacijske aktivnosti sa sadržajem ukupnih fenola varira ovisno o vremenu berbe odnosno pokazana je vrlo dobra korelacija za prvi berbu, r = 0, 9526, a slaba povezanost za drugu berbu, r = 0, 3547.
Izvorni jezik
Hrvatski