Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197758

Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)


Žibert, Jasna
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
(Phenolic compounds and antioxidant activity of mastic leaf (Pistacia lentiscus L.))

Autori
Žibert, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
28

Mentor
Ivona Elez Garofulić

Ključne riječi
fenoli, P. lentiscus, ultrazvuk, ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet
(phenols, P. lentiscus, ultrasound, extraction, antioxidants capacity)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj vremena i lokacije berbe na udio ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost u uzorcima lišća tršlje (Pistacia lentiscus L.). Istraživanje je provedeno na uzorcima koji su ubrani na lokacijama: Vela Luka, Lun, Barbariga i Hvar početkom svibnja i kolovoza 2017. godine. Maseni udjeli ukupnih fenola određivani su spektrofotometrijski primjenom Folin-Ciocalteu metode, dok je antioksidacijski kapacitet određivan FRAP metodom. Razlike u vrijednostima među lokacijama upućuju na mogući utjecaj faktora povezanih s okolišnim uvjetima na udio ukupnih fenola u biljci. Najveći udio od 104, 02 mg GAE/g uzorka određen je u uzorku s Vela Luke, a u padajućem nizu slijede Lun, Hvar i Barbariga. Vrijeme berbe ne pokazuje značajan utjecaj na koncentraciju ukupnih fenola u lišću P. lentiscus. Pokazana je znatna antioksidacijska aktivnost lišća tršlje na svim lokacijama te najveća iznosi 444, 30 mg AAE/g uzorka u uzorku s Barbarige dok je najmanja 284, 69 mg AAE/g uzorka u uzorku s Vela Luke. Antioksidacijska aktivnost razlikuje se ovisno o vremenu berbe. Za sve lokacije osim Barbarige dolazi do pada u antioksidacijskom kapacitetu za berbu u kolovozu u usporedbi s berbom u svibnju. Rezultati upućuju da iako se sadržaj ukupnih fenola značajno ne mijenja, fenolni spojevi odgovorni za dobivene razlike u antioksidacijskom kapacitetu lišća tršlje se mijenjaju sa zrenjem biljke. Ispitana korelacija antioksidacijske aktivnosti sa sadržajem ukupnih fenola varira ovisno o vremenu berbe odnosno pokazana je vrlo dobra korelacija za prvi berbu, r = 0, 9526, a slaba povezanost za drugu berbu, r = 0, 3547.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivona Elez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žibert, Jasna
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žibert, J. (2018) 'Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ibert, Jasna}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {fenoli, P. lentiscus, ultrazvuk, ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet}, title = {Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost lista tr\v{s}lje (Pistacia lentiscus L.)}, keyword = {fenoli, P. lentiscus, ultrazvuk, ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ibert, Jasna}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {phenols, P. lentiscus, ultrasound, extraction, antioxidants capacity}, title = {Phenolic compounds and antioxidant activity of mastic leaf (Pistacia lentiscus L.)}, keyword = {phenols, P. lentiscus, ultrasound, extraction, antioxidants capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font