Pregled bibliografske jedinice broj: 1197756
Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne
spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
(The influence of growth location and harvest time
on phenolic compounds in mastic tree leaves
(Pistacia lentiscus L.))
Autori
Susak, Nejla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Ivona Elez Garofulić
Ključne riječi
Pistacia Lentiscus L., flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli
(Pistacia lentiscus L., flavonoids, hydroxycinnamic acids, flavonols)
Sažetak
Tršlja je vazdazelena biljka, karakteristična za mediteransko područje, a smatra se bogatim izvorom fenolnih spojeva. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva lista tršlje. Uzorci su brani sa 4 lokacije s područja Hrvatske u 2 termina berbe. Za provođenje ekstrakcije korištena je vodena otopina etanola, a maseni udjeli ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola određeni su spektrofotometrijskim metodama. Prema dobivenim rezultatima, najviše koncentracije ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola zabilježene su na Korčuli u prvom terminu berbe (8, 71 mg/g uzorka, 9, 85 mg/g uzorka i 9, 13 mg/g uzorka). U drugom terminu berbe, na Korčuli je određena najniža koncentracija ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola (3, 96 mg/g uzorka, 5, 05 mg/g uzorka, 4, 58 mg/g uzorka), dok je najviša koncentracija ukupnih flavonoida zabilježena na Hvaru (8, 62 mg/g uzorka). Najviše koncentracije ukupnih hidroksicimetnih kiselina i flavonola u drugom terminu berbe određene su na Barbarigi (7, 73 mg/g uzorka, 8, 27 mg/g uzorka).
Izvorni jezik
Hrvatski