Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197756

Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)


Susak, Nejla
Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
(The influence of growth location and harvest time on phenolic compounds in mastic tree leaves (Pistacia lentiscus L.))

Autori
Susak, Nejla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2018

Stranica
29

Mentor
Ivona Elez Garofulić

Ključne riječi
Pistacia Lentiscus L., flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli
(Pistacia lentiscus L., flavonoids, hydroxycinnamic acids, flavonols)

Sažetak
Tršlja je vazdazelena biljka, karakteristična za mediteransko područje, a smatra se bogatim izvorom fenolnih spojeva. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva lista tršlje. Uzorci su brani sa 4 lokacije s područja Hrvatske u 2 termina berbe. Za provođenje ekstrakcije korištena je vodena otopina etanola, a maseni udjeli ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola određeni su spektrofotometrijskim metodama. Prema dobivenim rezultatima, najviše koncentracije ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola zabilježene su na Korčuli u prvom terminu berbe (8, 71 mg/g uzorka, 9, 85 mg/g uzorka i 9, 13 mg/g uzorka). U drugom terminu berbe, na Korčuli je određena najniža koncentracija ukupnih flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola (3, 96 mg/g uzorka, 5, 05 mg/g uzorka, 4, 58 mg/g uzorka), dok je najviša koncentracija ukupnih flavonoida zabilježena na Hvaru (8, 62 mg/g uzorka). Najviše koncentracije ukupnih hidroksicimetnih kiselina i flavonola u drugom terminu berbe određene su na Barbarigi (7, 73 mg/g uzorka, 8, 27 mg/g uzorka).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivona Elez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Susak, Nejla
Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Susak, N. (2018) 'Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Susak, Nejla}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {Pistacia Lentiscus L., flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli}, title = {Utjecaj lokacije uzgoja i termina berbe na fenolne spojeve lista tr\v{s}lje (Pistacia lentiscus L.)}, keyword = {Pistacia Lentiscus L., flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Susak, Nejla}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {Pistacia lentiscus L., flavonoids, hydroxycinnamic acids, flavonols}, title = {The influence of growth location and harvest time on phenolic compounds in mastic tree leaves (Pistacia lentiscus L.)}, keyword = {Pistacia lentiscus L., flavonoids, hydroxycinnamic acids, flavonols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font