Pregled bibliografske jedinice broj: 1197755
Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje
Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i
lista tršlje
(Antioxidant activity of phenolic compounds of
berries and leaves of mastic tree)
Autori
Cestar, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Ivona Elez Garofulić
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, FRAP metoda, tršlja (Pistacia lentiscus L.)
(antioxidant activity, FRAP method, phenolic compounds, mastic tree (Pistacia lentiscus L.))
Sažetak
Ršlja je mediteranska biljka ljekovitih i terapeutskih svojstava, najpoznatija po proizvodnji prirodne smole koja se naziva mastika. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj lokacije rasta (Hvar, Lun, Korčula i Barbariga) na koncentraciju fenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti listova i bobica tršlje. Ukupni fenolni spojevi iz etanolnih ekstrakata listova i bobica tršlje, određeni su spektrofotometrijski po Folin- Ciocalteu metodi, a antioksidacijska aktivnost određena je FRAP metodom. Koncentracija ukupnih fenola u listovima bila je 3 do 7 puta veća nego u bobicama. Najveće vrijednosti ukupnih fenola sadrže ekstrakti tršlje ubrane na području Hvara. Utvrđena je pozitivna linearna korelacija između ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti za listove i za bobice, što upućuje na zaključak da su upravo fenolni spojevi primarno odgovorni za antioksidacijsku aktivnost tršlje.
Izvorni jezik
Hrvatski