Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197755

Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje


Cestar, Mateja
Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje
(Antioxidant activity of phenolic compounds of berries and leaves of mastic tree)

Autori
Cestar, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
30

Mentor
Ivona Elez Garofulić

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, FRAP metoda, tršlja (Pistacia lentiscus L.)
(antioxidant activity, FRAP method, phenolic compounds, mastic tree (Pistacia lentiscus L.))

Sažetak
Ršlja je mediteranska biljka ljekovitih i terapeutskih svojstava, najpoznatija po proizvodnji prirodne smole koja se naziva mastika. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj lokacije rasta (Hvar, Lun, Korčula i Barbariga) na koncentraciju fenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti listova i bobica tršlje. Ukupni fenolni spojevi iz etanolnih ekstrakata listova i bobica tršlje, određeni su spektrofotometrijski po Folin- Ciocalteu metodi, a antioksidacijska aktivnost određena je FRAP metodom. Koncentracija ukupnih fenola u listovima bila je 3 do 7 puta veća nego u bobicama. Najveće vrijednosti ukupnih fenola sadrže ekstrakti tršlje ubrane na području Hvara. Utvrđena je pozitivna linearna korelacija između ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti za listove i za bobice, što upućuje na zaključak da su upravo fenolni spojevi primarno odgovorni za antioksidacijsku aktivnost tršlje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivona Elez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cestar, Mateja
Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cestar, M. (2018) 'Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tršlje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cestar, Mateja}, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, FRAP metoda, tr\v{s}lja (Pistacia lentiscus L.)}, title = {Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva bobica i lista tr\v{s}lje}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, FRAP metoda, tr\v{s}lja (Pistacia lentiscus L.)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cestar, Mateja}, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {antioxidant activity, FRAP method, phenolic compounds, mastic tree (Pistacia lentiscus L.)}, title = {Antioxidant activity of phenolic compounds of berries and leaves of mastic tree}, keyword = {antioxidant activity, FRAP method, phenolic compounds, mastic tree (Pistacia lentiscus L.)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font