Pregled bibliografske jedinice broj: 1197753
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197753 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA
PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA
(ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM SEA BUCKTHORN
FRUIT USING MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION)
Autori
Rnjak, Viktorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2021
Stranica
51
Mentor
Ivona Elez Garofulić
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, biljni pigmenti, MAE, plod pasjeg trna, ukupni fenoli
(antioxidant activity, MAE, plant pigments, total phenols, sea buckthorn fruit)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati parametre ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) za izolaciju fenolnih spojeva i biljnih pigmenata iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.) Ekstrakcija je provedena uz pomoć 70 %-tnog etanola kao otapala i pritom je ispitan utjecaj temperature (40, 60 i 80°C), snage mikrovalova (300, 500 i 700 W) i vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 min) na masene udjele izoliranih spojeva. Maseni udjeli bioaktivnih spojeva određeni su spektrofotometrijski s prosječnim vrijednostima: ukupni fenoli (322, 87 mg GAE 100 gˉ¹), klorofil a (2, 53 mg 100 gˉ¹), klorofil b (6, 27 mg 100 gˉ¹) i ukupni klorofili (8, 80 mg 100 gˉ¹). Također, određena je antioksidacijska aktivnost FRAP metodom s prosječnom vrijednošću 2011, 42 μmol TE 100 gˉ¹. Statističkom analizom utvrđeno je kako sva tri varirana parametra imaju statistički značajan (p ≤ 0, 05) utjecaj na masene udjele bioaktivnih spojeva dok parametar snage jedini ima statistički značajan (p ≤ 0, 05) utjecaj na vrijednosti antioksidacijske aktivnosti. Najveći prinos ukupnih fenola određen je u ekstraktu dobivenom pri 80°C/300 W/10 min, ukupnih klorofila u ekstraktu dobivenom pri 80°C/300 W/5min, dok je najviša antioksidacijska aktivnost određena u ekstraktu dobivenom pri 80°C/500 W/10 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Profili:
Ivona Elez
(mentor)