Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197753

IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA


Rnjak, Viktorija
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197753 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA
(ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM SEA BUCKTHORN FRUIT USING MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION)

Autori
Rnjak, Viktorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2021

Stranica
51

Mentor
Ivona Elez Garofulić

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, biljni pigmenti, MAE, plod pasjeg trna, ukupni fenoli
(antioxidant activity, MAE, plant pigments, total phenols, sea buckthorn fruit)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati parametre ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) za izolaciju fenolnih spojeva i biljnih pigmenata iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.) Ekstrakcija je provedena uz pomoć 70 %-tnog etanola kao otapala i pritom je ispitan utjecaj temperature (40, 60 i 80°C), snage mikrovalova (300, 500 i 700 W) i vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 min) na masene udjele izoliranih spojeva. Maseni udjeli bioaktivnih spojeva određeni su spektrofotometrijski s prosječnim vrijednostima: ukupni fenoli (322, 87 mg GAE 100 gˉ¹), klorofil a (2, 53 mg 100 gˉ¹), klorofil b (6, 27 mg 100 gˉ¹) i ukupni klorofili (8, 80 mg 100 gˉ¹). Također, određena je antioksidacijska aktivnost FRAP metodom s prosječnom vrijednošću 2011, 42 μmol TE 100 gˉ¹. Statističkom analizom utvrđeno je kako sva tri varirana parametra imaju statistički značajan (p ≤ 0, 05) utjecaj na masene udjele bioaktivnih spojeva dok parametar snage jedini ima statistički značajan (p ≤ 0, 05) utjecaj na vrijednosti antioksidacijske aktivnosti. Najveći prinos ukupnih fenola određen je u ekstraktu dobivenom pri 80°C/300 W/10 min, ukupnih klorofila u ekstraktu dobivenom pri 80°C/300 W/5min, dok je najviša antioksidacijska aktivnost određena u ekstraktu dobivenom pri 80°C/500 W/10 min.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ivona Elez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rnjak, Viktorija
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rnjak, V. (2021) 'IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rnjak, Viktorija}, year = {2021}, pages = {51}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, biljni pigmenti, MAE, plod pasjeg trna, ukupni fenoli}, title = {IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA PLODA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, biljni pigmenti, MAE, plod pasjeg trna, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rnjak, Viktorija}, year = {2021}, pages = {51}, keywords = {antioxidant activity, MAE, plant pigments, total phenols, sea buckthorn fruit}, title = {ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM SEA BUCKTHORN FRUIT USING MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION}, keyword = {antioxidant activity, MAE, plant pigments, total phenols, sea buckthorn fruit}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font