Pregled bibliografske jedinice broj: 1197752
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA
PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA
(ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM SEA BUCKTHORN
LEAVES USING MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION)
Autori
Susak, Nejla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2021
Stranica
48
Mentor
Ivona Elez Garofulić
Ključne riječi
list pasjeg trna, MAE, ukupni fenoli, biljni pigmenti, antioksidacijska aktivnost
(sea buckthorn leaves, MAE, total phenols, plant pigments, antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimizirati parametre ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) za izolaciju fenolnih spojeva i biljnih pigmenata iz lista pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.). Uz 70 %-tni etanol kao otapalo, ispitan je utjecaj temperature (40, 60 i 80 ℃), snage mikrovalova (300, 500 i 700 W) i vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 min). Maseni udjeli analiziranih spojeva određeni su spektrofotometrijski, a prosječne vrijednosti iznose: ukupni fenoli 85, 34 mg GAE g- 1, ukupni klorofili 1, 15 mg g-1, klorofil a 0, 73 mg g-1, klorofil b 0, 42 mg g-1, ukupni karotenoidi 0, 29 mg g-1. Također, određena je antioksidacijska aktivnost FRAP metodom s prosječnom vrijednošću 802, 35 µmol TE g-1. Statistička analiza je pokazala kako sva tri varirana parametra ekstrakcije statistički značajno utječu (p < 0, 05) na masene udjele bioaktivnih spojeva i vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta. Najveći prinos ukupnih fenola dobiven je pri 60 °C/500 W/15 min, ukupnih klorofila pri 60 °C/700 W/10 min te ukupnih karotenoida pri 80 °C/700 W/5 min, a najviša vrijednost antioksidacijskog kapaciteta dobivena je pri 80 °C/500 W/10 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Profili:
Ivona Elez
(mentor)