Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197752

IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA


Susak, Nejla
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA
(ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM SEA BUCKTHORN LEAVES USING MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION)

Autori
Susak, Nejla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2021

Stranica
48

Mentor
Ivona Elez Garofulić

Ključne riječi
list pasjeg trna, MAE, ukupni fenoli, biljni pigmenti, antioksidacijska aktivnost
(sea buckthorn leaves, MAE, total phenols, plant pigments, antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimizirati parametre ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) za izolaciju fenolnih spojeva i biljnih pigmenata iz lista pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.). Uz 70 %-tni etanol kao otapalo, ispitan je utjecaj temperature (40, 60 i 80 ℃), snage mikrovalova (300, 500 i 700 W) i vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 min). Maseni udjeli analiziranih spojeva određeni su spektrofotometrijski, a prosječne vrijednosti iznose: ukupni fenoli 85, 34 mg GAE g- 1, ukupni klorofili 1, 15 mg g-1, klorofil a 0, 73 mg g-1, klorofil b 0, 42 mg g-1, ukupni karotenoidi 0, 29 mg g-1. Također, određena je antioksidacijska aktivnost FRAP metodom s prosječnom vrijednošću 802, 35 µmol TE g-1. Statistička analiza je pokazala kako sva tri varirana parametra ekstrakcije statistički značajno utječu (p < 0, 05) na masene udjele bioaktivnih spojeva i vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta. Najveći prinos ukupnih fenola dobiven je pri 60 °C/500 W/15 min, ukupnih klorofila pri 60 °C/700 W/10 min te ukupnih karotenoida pri 80 °C/700 W/5 min, a najviša vrijednost antioksidacijskog kapaciteta dobivena je pri 80 °C/500 W/10 min.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ivona Elez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Susak, Nejla
IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Susak, N. (2021) 'IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Susak, Nejla}, year = {2021}, pages = {48}, keywords = {list pasjeg trna, MAE, ukupni fenoli, biljni pigmenti, antioksidacijska aktivnost}, title = {IZOLACIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA LISTA PASJEG TRNA PRIMJENOM EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA}, keyword = {list pasjeg trna, MAE, ukupni fenoli, biljni pigmenti, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Susak, Nejla}, year = {2021}, pages = {48}, keywords = {sea buckthorn leaves, MAE, total phenols, plant pigments, antioxidant activity}, title = {ISOLATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM SEA BUCKTHORN LEAVES USING MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION}, keyword = {sea buckthorn leaves, MAE, total phenols, plant pigments, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font