Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197660

Essegg: od gastronomije do jezičnoga identiteta


Miljenko Brekalo; Anamarija Lukić; Ivan Stipić
Essegg: od gastronomije do jezičnoga identiteta // IDENTITETI-KULTURE-JEZICI ; Godišnjak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ; Na raskrižju kultura - novi metodološki izazovi, 7 (2021), 63-81 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1197660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Essegg: od gastronomije do jezičnoga identiteta
(Essegg: from gastronomy to language identity)

Autori
Miljenko Brekalo ; Anamarija Lukić ; Ivan Stipić

Izvornik
IDENTITETI-KULTURE-JEZICI ; Godišnjak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ; Na raskrižju kultura - novi metodološki izazovi (2303-7423) 7 (2021); 63-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Osijek ; početak 20. stoljeća ; njemački jezik ; kuhinja ; recepti ; Narodna obrana
(Osijek ; early 20th century ; German language ; cuisine ; recipes ; Narodna obrana)

Sažetak
Iako se već 1910. godine više Osječana izjasnilo za hrvatski kao materinski jezik, a ne za njemački, njemački je i dalje prevladavao. Aktivni pobornici hrvatskoga jezika, okupljeni oko osječkoga dnevnog lista Narodna obrana, čudili su se toj prevlasti i pripisivali je političkoj inertnosti Osječana. U svojim su opažanjima zbog uporabe njemačkoga jezika ponajviše prozivali muškarce, dok su žene spomenute rijetko i uzgredno. Iz toga slijedi kako su podcijenili utjecaj žena na govoreni jezik, iako su upravo one majke, odgajateljice i učiteljice prvih riječi. Upravo iz Narodne obrane doznajemo kako su Osječanke preferirale njemački jezik u komunikaciji, a iz njihovih bilježnica s receptima, koje naznačuju bilingvalnost, saznajemo i moguće razloge za to. Recepti koji su kružili među njima dolazili su s njemačkoga govornog područja, uglavnom su nosili obilježja južnonjemačke i austrijske kuhinje, ili su bili prepisani iz tiskanih kuharica na njemačkome jeziku. Dijeljenje recepata, kao sastavni dio komunikacije među ženama, teklo je puno lakše na njemačkome jeziku, a posljedično tomu, i ostali razgovori o hrani te drugim „ženskim“ poslovima koji su bili zajednički svim ženama, neovisno o podrijetlu. Uzevši u obzir kako je briga oko prehrane obitelji zauzimala izuzetno velik udio u svakodnevici većine žena, nije nezamislivo da su si Osječanke tu brigu nastojale olakšati uporabom samo jednoga jezika, koji je bio njemački.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Kroatologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anamarija Lukić (autor)

Avatar Url Miljenko Brekalo (autor)

Avatar Url Ivan Stipić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.ceeol.com

Citiraj ovu publikaciju:

Miljenko Brekalo; Anamarija Lukić; Ivan Stipić
Essegg: od gastronomije do jezičnoga identiteta // IDENTITETI-KULTURE-JEZICI ; Godišnjak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ; Na raskrižju kultura - novi metodološki izazovi, 7 (2021), 63-81 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Miljenko Brekalo, Anamarija Lukić & Ivan Stipić (2021) Essegg: od gastronomije do jezičnoga identiteta. IDENTITETI-KULTURE-JEZICI ; Godišnjak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ; Na raskrižju kultura - novi metodološki izazovi, 7, 63-81.
@article{article, year = {2021}, pages = {63-81}, keywords = {Osijek, po\v{c}etak 20. stolje\'{c}a, njema\v{c}ki jezik, kuhinja, recepti, Narodna obrana}, journal = {IDENTITETI-KULTURE-JEZICI ; Godi\v{s}njak Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Mostaru ; Na raskri\v{z}ju kultura - novi metodolo\v{s}ki izazovi}, volume = {7}, issn = {2303-7423}, title = {Essegg: od gastronomije do jezi\v{c}noga identiteta}, keyword = {Osijek, po\v{c}etak 20. stolje\'{c}a, njema\v{c}ki jezik, kuhinja, recepti, Narodna obrana} }
@article{article, year = {2021}, pages = {63-81}, keywords = {Osijek, early 20th century, German language, cuisine, recipes, Narodna obrana}, journal = {IDENTITETI-KULTURE-JEZICI ; Godi\v{s}njak Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Mostaru ; Na raskri\v{z}ju kultura - novi metodolo\v{s}ki izazovi}, volume = {7}, issn = {2303-7423}, title = {Essegg: from gastronomy to language identity}, keyword = {Osijek, early 20th century, German language, cuisine, recipes, Narodna obrana} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font