Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 119735

Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice


Miličević, Dijana
Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice, 2001., magistarski rad, Tehnološki fakultet, Tuzla


CROSBI ID: 119735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice
(Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products)

Autori
Miličević, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Tehnološki fakultet

Mjesto
Tuzla

Datum
26.10

Godina
2001

Stranica
113

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
Rajčica; reološka svojstva; hidrokoloidi.
(Tomato; rheological properties; hydrocolloids.)

Sažetak
Rajčica se koristi u ogromnim količinama u svježem stanju i prerađena u razne proizvode (sok, kaša, pire, juha, sos, kečap, itd.) Za neke proizvode na bazi rajčice, kao što su sok i kaša, vrlo su važna reološka svojstva (npr. viskoznost i konzistencija). Da bi se spriječili negativni utjecaji procesnih parametara za vrijeme prerade rajčice, na reološka svojstva proizvoda, mogu se dodavati neki dodaci. Jedni od najvažnijih su hidrokoloidi. U ovom radu je ispitivan dodatak nekih hidrokoloida (karboksimetilceluloza, guar, karagen, karagen Aquagel GU 805, pektini) i škrobova na reološka svojstva soka i kaše rajčice. Reološka mjerenja su provedena pomoću rotacionog viskozimetra Rheotest 3, pri 10 °C. Dodatak određenih hidrokoloida u omjeru 0.3-0.7%, pektina 0.3-1.5% i škrobova 1-3%, imao je značajan utjecaj na reološka svojstva svih uzoraka (sokova i kaša od rajčice) podvrgnutih eksperimentu. U rajčici ima dosta pektinskih tvari pa u svrhu provedbe eksperimenta u kašu nisu dodavani pektini. Na viskoznost soka od rajčice, kao i konzistenciju kaše, najveći utjecaj imao je dodatak karagena Aquagel GU 805. Na osnovi eksperimentalnih rezultata može se zaključiti da je dodatak različitih hidrokoloida i škrobova, upotrebljenih u ovom radu, imao utjecaja na reološka svojstva soka i kaše na bazi rajčice.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Dijana
Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice, 2001., magistarski rad, Tehnološki fakultet, Tuzla
Miličević, D. (2001) 'Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice', magistarski rad, Tehnološki fakultet, Tuzla.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana}, year = {2001}, pages = {113}, keywords = {Raj\v{c}ica, reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi.}, title = {Utjecaj nekih hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva proizvoda od raj\v{c}ice}, keyword = {Raj\v{c}ica, reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi.}, publisherplace = {Tuzla} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana}, year = {2001}, pages = {113}, keywords = {Tomato, rheological properties, hydrocolloids.}, title = {Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products}, keyword = {Tomato, rheological properties, hydrocolloids.}, publisherplace = {Tuzla} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font