Pregled bibliografske jedinice broj: 119735
Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice
Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice, 2001., magistarski rad, Tehnološki fakultet, Tuzla
CROSBI ID: 119735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice
(Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products)
Autori
Miličević, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Tehnološki fakultet
Mjesto
Tuzla
Datum
26.10
Godina
2001
Stranica
113
Mentor
Piližota, Vlasta
Ključne riječi
Rajčica; reološka svojstva; hidrokoloidi.
(Tomato; rheological properties; hydrocolloids.)
Sažetak
Rajčica se koristi u ogromnim količinama u svježem stanju i prerađena u razne proizvode (sok, kaša, pire, juha, sos, kečap, itd.) Za neke proizvode na bazi rajčice, kao što su sok i kaša, vrlo su važna reološka svojstva (npr. viskoznost i konzistencija). Da bi se spriječili negativni utjecaji procesnih parametara za vrijeme prerade rajčice, na reološka svojstva proizvoda, mogu se dodavati neki dodaci. Jedni od najvažnijih su hidrokoloidi. U ovom radu je ispitivan dodatak nekih hidrokoloida (karboksimetilceluloza, guar, karagen, karagen Aquagel GU 805, pektini) i škrobova na reološka svojstva soka i kaše rajčice. Reološka mjerenja su provedena pomoću rotacionog viskozimetra Rheotest 3, pri 10 °C. Dodatak određenih hidrokoloida u omjeru 0.3-0.7%, pektina 0.3-1.5% i škrobova 1-3%, imao je značajan utjecaj na reološka svojstva svih uzoraka (sokova i kaša od rajčice) podvrgnutih eksperimentu. U rajčici ima dosta pektinskih tvari pa u svrhu provedbe eksperimenta u kašu nisu dodavani pektini. Na viskoznost soka od rajčice, kao i konzistenciju kaše, najveći utjecaj imao je dodatak karagena Aquagel GU 805. Na osnovi eksperimentalnih rezultata može se zaključiti da je dodatak različitih hidrokoloida i škrobova, upotrebljenih u ovom radu, imao utjecaja na reološka svojstva soka i kaše na bazi rajčice.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113001
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(mentor)