Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 119712

Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu


Vrsalović, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu // Sažeci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 119712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu
(Modelling of the biosynthesis of alcohol dehydrogenase in Baker's yeast)

Autori
Vrsalović, Ana ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003

Skup
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac; biosinteza
(alcohol dehydrogenase; Baker's yeast; biosynthesis)

Sažetak
Pri različitim uvjetima uzgoja pekarski kvasac (Saccharomyces cerevivisiae) proizvodi različite metabolite, među kojima su od posebnog značaja enzimi[1].Oni se mogu upotrijebiti kao biokatalizatori u cijelim stanicama kvasca, ili se izolacijom dobivaju kao pročišćeni biorazgradljivi katalizatori. Oksidoredukcijski enzim alkohol dehidrogenaza, posebno značajan zbog analitičke primjene, se u pekarskom kvascu biosintetizira pri posebnim uvjetima koji su optimirani u ovom radu. Uzgoj pekarskog kvasca proveden je u biorektoru volumena 5 L. Određena je volumna aktivnost enzima ADH pri različitim početnim koncentracijama glukoze u mediju. Pokusi su provedeni pri temperaturi 30 oC i pH = 5. Uvjeti aeracije su podešeni tako da je tijekom pokusa koncentracija otopljenog kisika održavana stalnom na vrijednosti 10-20 % koncentracije zasićenja. Praćena je vremenska promjena koncentracije biomase, glukoze, etanola, ukupnih proteina i volumne aktivnosti enzima alkohol dehidrogenaze. Za opis kinetike rasta i potrošnje supstrata primijenjeni su nestrukturni modeli. Uočena je linearna ovisnost brzine rasta pekarskog kvasca i brzine nastajanja enzima alkohol dehidrogenaze. Parametri modela su procijenjeni nelinearnom regresijom uz uporabu Nelder-Meadovog algoritma za optimiranje. Ocjena valjanosti modela pokazala je da predloženi modeli dobro opisuju proces nastajanja enzima u pekarskom kvascu pri danim uvjetima. [1] Roberts, S.M. (1999): Biocatalyst for fine Chemical Synthesis, Wiley & Sons, England, 37-51.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrsalović, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu // Sažeci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Vrsalović, A. & Vasić-Rački, Đ. (2003) Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu. U: Zrnčević, S. (ur.)Sažeci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Vrsalovi\'{c}, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, editor = {Zrn\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2003}, pages = {239}, keywords = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac, biosinteza}, title = {Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu}, keyword = {alkohol dehidrogenaza, pekarski kvasac, biosinteza}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrsalovi\'{c}, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, editor = {Zrn\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2003}, pages = {239}, keywords = {alcohol dehydrogenase, Baker and \#39, s yeast, biosynthesis}, title = {Modelling of the biosynthesis of alcohol dehydrogenase in Baker and \#39;s yeast}, keyword = {alcohol dehydrogenase, Baker and \#39, s yeast, biosynthesis}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font