Pregled bibliografske jedinice broj: 119712
Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu
Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu // Sažeci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 119712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje biosinteze alkohol dehidrogenaze u pekarskom kvascu
(Modelling of the biosynthesis of alcohol dehydrogenase in Baker's yeast)
Autori
Vrsalović, Ana ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera
/ Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003
Skup
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
alkohol dehidrogenaza; pekarski kvasac; biosinteza
(alcohol dehydrogenase; Baker's yeast; biosynthesis)
Sažetak
Pri različitim uvjetima uzgoja pekarski kvasac (Saccharomyces cerevivisiae) proizvodi različite metabolite, među kojima su od posebnog značaja enzimi[1].Oni se mogu upotrijebiti kao biokatalizatori u cijelim stanicama kvasca, ili se izolacijom dobivaju kao pročišćeni biorazgradljivi katalizatori. Oksidoredukcijski enzim alkohol dehidrogenaza, posebno značajan zbog analitičke primjene, se u pekarskom kvascu biosintetizira pri posebnim uvjetima koji su optimirani u ovom radu. Uzgoj pekarskog kvasca proveden je u biorektoru volumena 5 L. Određena je volumna aktivnost enzima ADH pri različitim početnim koncentracijama glukoze u mediju. Pokusi su provedeni pri temperaturi 30 oC i pH = 5. Uvjeti aeracije su podešeni tako da je tijekom pokusa koncentracija otopljenog kisika održavana stalnom na vrijednosti 10-20 % koncentracije zasićenja. Praćena je vremenska promjena koncentracije biomase, glukoze, etanola, ukupnih proteina i volumne aktivnosti enzima alkohol dehidrogenaze. Za opis kinetike rasta i potrošnje supstrata primijenjeni su nestrukturni modeli. Uočena je linearna ovisnost brzine rasta pekarskog kvasca i brzine nastajanja enzima alkohol dehidrogenaze. Parametri modela su procijenjeni nelinearnom regresijom uz uporabu Nelder-Meadovog algoritma za optimiranje. Ocjena valjanosti modela pokazala je da predloženi modeli dobro opisuju proces nastajanja enzima u pekarskom kvascu pri danim uvjetima. [1] Roberts, S.M. (1999): Biocatalyst for fine Chemical Synthesis, Wiley & Sons, England, 37-51.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija