Pregled bibliografske jedinice broj: 1196302
Čokoladne proteinske pločice na hrvatskom tržištu - varijabilnost nutritivne deklaracije i informiranost potrošača
Čokoladne proteinske pločice na hrvatskom tržištu - varijabilnost nutritivne deklaracije i informiranost potrošača, 2021., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1196302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čokoladne proteinske pločice na hrvatskom tržištu
- varijabilnost nutritivne deklaracije i
informiranost potrošača
(Chocolate protein bars on the Croatian market -
variability of nutrition declaration and consumer
awareness)
Autori
Pavlačić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
61
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
čokoladne proteinske pločice, nutritivna deklaracija, energetska vrijednost, bjelančevine, preporučeni dnevni unos, vlakna, zdravstvene tvrdnje
(chocolate protein bars, nutritional declaration, energy value, protein, recommended daily intake, fiber, health claims)
Sažetak
Proteinske pločice jedan su od prvih proizvoda obogaćenih proteinima. Razvojem tržišta i uslijed različitih zahtjeva konzumenata, raste i broj pločica s raznim dodacima. Varijabilnost nutritivnih deklaracija provjerena je na 71 proteinskoj pločici s dodatkom čokolade na hrvatskom tržištu. Podaci su prikupljeni s pet mrežnih stranica i na četiri prodajna mjesta na području grada Karlovca, u travnju 2021. godine. Navike, stavovi i znanja potrošača o čokoladnim proteinskim pločicama ispitani su online upitnikom (Google obrazac) od 10. lipnja do 1. srpnja 2021. godine na uzorku od 317 ispitanika s područja Republike Hrvatske. Čokoladne proteinske pločice najmanje se međusobno razlikuju po energetskoj vrijednosti (koeficijent varijacije (KV) 14 %), a najviše po udjelu šećera (KV 102 %). Udio proteina kreće se u rasponu od 12, 0 do 59, 9 %, a prosječna čokoladna proteinska pločica na hrvatskom tržištu sadrži oko 18 g bjelančevina te zadovoljava oko 26 % preporučenog dnevnog unosa bjelančevina. Pažnju na udio proteina uvijek ili ponekad obraća 59 % ispitanika pri kupnji hrane obogaćene bjelančevinama. Oko 66 % ispitanika smatra da je udio proteina u čokoladnim proteinskim pločicama niži od realnog a oko 67 % ispitanika da se konzumiranjem prosječne čokoladne pločice zadovoljava gotovo dvostruko manje preporučenog dnevnog unosa proteina od realnog. Oko 20 % čestih i povremenih konzumenata proteinski obogaćenih proizvoda smatra da se uravnoteženom prehranom ne može osigurati dovoljan unos proteina. Najčešći izvori proteina u čokoladnim proteinskim pločicama su mliječni proteini (u 80 % proizvoda), proteini soje (u 68 % proizvoda) i hidrolizirani kolagen (u 49 % proizvoda). Ispitanicima je podatak o vrsti proteina dodanih u proizvod znatno manje interesantan od podatka o udjelu proteina, a ujedno i najmanje interesantna informacija između energetske vrijednosti, udjela šećera, zamjena za šećer i udjela vlakana. Vlakna sadrži 72 % proizvoda (najčešće polidekstroza i oligosaharidi), a sladila 73 % proizvoda (najčešće maltitol i sukraloza). Od 10 % do 34 % ispitanika prepoznaje pojedina vlakna i sladila iz popisa sastojaka. Većina ispitanika djelomično se slaže s ponuđenim odobrenim zdravstvenim tvrdnjama za proteine, što ukazuje na nedovoljnu informiranost o učincima proteina, bez obzira na učestalost konzumiranja proteinski obogaćenih proizvoda ili na razinu truda koji ulažu u održavanje i poboljšanje zdravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija