Pregled bibliografske jedinice broj: 1195865
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva // Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022. str. 194-198 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1195865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma
debelog crijeva
(Diet as a risk factor in the development of colon
cancer)
Autori
Samardžić, Senka ; Turić, Nataša ; Imširović, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup
/ Fazlović, Albina - Brčko : Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022, 194-198
ISBN
978-99955-99-63-8
Skup
10. međunarodni naučni skup: Sigurnost i kvalitet hrane
Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 13.05.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Prehrana ; rizik ; kolorektalni karcinom (CRC)
(Diet ; risk ; colorectal cancer (CRC))
Sažetak
CRC je treći vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod oba spola u cijelom svijetu ; 2020. godine je uzrokovao 515.637 smrtnih slučajeva muškaraca i 419.536 smrtnih slučajeva žena. Kada se gledaju prehrambeni rizični čimbenici, konzumacija crvenog i prerađenog mesa dokazano povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva. Osim prerađenog mesa i pretilosti na veći rizik od pojave raka debelog crijeva dokazano utječe i konzumacija alkohola. Čimbenici koji vjerojatno smanjuju pojavu raka debelog crijeva su konzumiranje cjelovitih žitarica, vlakana, mliječnih proizvoda i suplemenata kalcija. U meta analizi provedenoj 2011. godine koja je obuhvaćala preko 1, 5 milijun ispitanika dokazano je da se rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma smanjuje za 2% za svakih 100 grama dnevno konzumiranog povrća. Postoje dokazi da je konzumacija mlijeka protektivna za nastanak raka debelog crijeva. Potrebno je raditi na primarnoj prevenciji kolorektalnog karcinoma ; djelujući na rizične čimbenike za njegov nastanak, kao što su prehrana, tjelesna neaktivnost, povećana tjelesna težina, konzumacija alkohola i uporaba duhana. Sekundarnom prevencijom, odnosno ranim otkrivanjem ove zloćudne novotvorine možemo postići izlječenje u 95% slučajeva, te tako bitno utjecati na duljinu i kvalitetu života oboljelih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita