Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1195865

Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva


Samardžić, Senka; Turić, Nataša; Imširović, Alen
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva // Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022. str. 194-198 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1195865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva
(Diet as a risk factor in the development of colon cancer)

Autori
Samardžić, Senka ; Turić, Nataša ; Imširović, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup / Fazlović, Albina - Brčko : Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022, 194-198

ISBN
978-99955-99-63-8

Skup
10. međunarodni naučni skup: Sigurnost i kvalitet hrane

Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 13.05.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Prehrana ; rizik ; kolorektalni karcinom (CRC)
(Diet ; risk ; colorectal cancer (CRC))

Sažetak
CRC je treći vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod oba spola u cijelom svijetu ; 2020. godine je uzrokovao 515.637 smrtnih slučajeva muškaraca i 419.536 smrtnih slučajeva žena. Kada se gledaju prehrambeni rizični čimbenici, konzumacija crvenog i prerađenog mesa dokazano povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva. Osim prerađenog mesa i pretilosti na veći rizik od pojave raka debelog crijeva dokazano utječe i konzumacija alkohola. Čimbenici koji vjerojatno smanjuju pojavu raka debelog crijeva su konzumiranje cjelovitih žitarica, vlakana, mliječnih proizvoda i suplemenata kalcija. U meta analizi provedenoj 2011. godine koja je obuhvaćala preko 1, 5 milijun ispitanika dokazano je da se rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma smanjuje za 2% za svakih 100 grama dnevno konzumiranog povrća. Postoje dokazi da je konzumacija mlijeka protektivna za nastanak raka debelog crijeva. Potrebno je raditi na primarnoj prevenciji kolorektalnog karcinoma ; djelujući na rizične čimbenike za njegov nastanak, kao što su prehrana, tjelesna neaktivnost, povećana tjelesna težina, konzumacija alkohola i uporaba duhana. Sekundarnom prevencijom, odnosno ranim otkrivanjem ove zloćudne novotvorine možemo postići izlječenje u 95% slučajeva, te tako bitno utjecati na duljinu i kvalitetu života oboljelih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nataša Turić (autor)

Avatar Url Alen Imširović (autor)

Avatar Url Senka Samardžić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samardžić, Senka; Turić, Nataša; Imširović, Alen
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva // Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022. str. 194-198 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Samardžić, S., Turić, N. & Imširović, A. (2022) Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva. U: Fazlović, A. (ur.)Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup.
@article{article, author = {Samard\v{z}i\'{c}, Senka and Turi\'{c}, Nata\v{s}a and Im\v{s}irovi\'{c}, Alen}, editor = {Fazlovi\'{c}, A.}, year = {2022}, pages = {194-198}, keywords = {Prehrana, rizik, kolorektalni karcinom (CRC)}, isbn = {978-99955-99-63-8}, title = {Prehrana kao rizi\v{c}an \v{c}imbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva}, keyword = {Prehrana, rizik, kolorektalni karcinom (CRC)}, publisher = {Evropski univerzitet Br\v{c}ko Distrikt}, publisherplace = {Br\v{c}ko, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Samard\v{z}i\'{c}, Senka and Turi\'{c}, Nata\v{s}a and Im\v{s}irovi\'{c}, Alen}, editor = {Fazlovi\'{c}, A.}, year = {2022}, pages = {194-198}, keywords = {Diet, risk, colorectal cancer (CRC)}, isbn = {978-99955-99-63-8}, title = {Diet as a risk factor in the development of colon cancer}, keyword = {Diet, risk, colorectal cancer (CRC)}, publisher = {Evropski univerzitet Br\v{c}ko Distrikt}, publisherplace = {Br\v{c}ko, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font