Pregled bibliografske jedinice broj: 1195668
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1195668 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko-
moslavačke županije
(Nutritive value of corn silages in Sisak-Moslavina
County)
Autori
Bogičević, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.05
Godina
2022
Stranica
24
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
kukuruzna silaža, kemijski sastav, NIR spektroskopija
(maize silage, NIR spectroscopy, chemical composition)
Sažetak
Kukuruzna silaža (KS) je visoke energetske vrijednosti i glavna energetska komponenta obroka u hranidbi preživača. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranidbenu vrijednost KS s područja Sisačko–moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset većih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se bave proizvodnjom mlijeka. Analizirano je 65 uzoraka KS NIR spektroskopijom na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete u akreditiranom laboratoriju Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Križevcima. Utvrđeno je da se boja analiziranih uzoraka KS kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0, 8-1, 9 cm (55 %), a zatim od 0, 4-0, 8 cm (31%). Proizvedene KS su u prosjeku imale 378 g suhe tvari (ST) kg-1 svježeg uzorka, 73 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, i 408 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Srednja vrijednost sadržaja škroba je iznosila 343 g kg-1 ST, a ME je 10, 85 MJ kg-1 ST. Srednja pH vrijednost je iznosila 4, 37, a kretala se od 3, 5- 6, 5. Prosječna neto energija laktacije (NEL) je iznosila 6, 56 MJ kg-1 ST, a prosječna probavljivost organske tvari (OT) 711 g kg-1 ST. Zaključeno je da su analizirani uzorci KS, prema prosječnim vrijednostima pojedinih parametara kvalitete, visoke hranidbene vrijednosti i proizvedeni od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti. Osim toga, široki rasponi sadržaja pojedinih parametara kvalitete proizvedenih KS, ukazuju na neujednačenu hranidbenu vrijednost kao posljedicu primjene različitih tehnologija uzgoja i siliranja usjeva kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)