Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1195668

Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije


Bogičević, Milan
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1195668 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije
(Nutritive value of corn silages in Sisak-Moslavina County)

Autori
Bogičević, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.05

Godina
2022

Stranica
24

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
kukuruzna silaža, kemijski sastav, NIR spektroskopija
(maize silage, NIR spectroscopy, chemical composition)

Sažetak
Kukuruzna silaža (KS) je visoke energetske vrijednosti i glavna energetska komponenta obroka u hranidbi preživača. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranidbenu vrijednost KS s područja Sisačko–moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset većih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se bave proizvodnjom mlijeka. Analizirano je 65 uzoraka KS NIR spektroskopijom na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete u akreditiranom laboratoriju Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Križevcima. Utvrđeno je da se boja analiziranih uzoraka KS kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0, 8-1, 9 cm (55 %), a zatim od 0, 4-0, 8 cm (31%). Proizvedene KS su u prosjeku imale 378 g suhe tvari (ST) kg-1 svježeg uzorka, 73 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, i 408 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Srednja vrijednost sadržaja škroba je iznosila 343 g kg-1 ST, a ME je 10, 85 MJ kg-1 ST. Srednja pH vrijednost je iznosila 4, 37, a kretala se od 3, 5- 6, 5. Prosječna neto energija laktacije (NEL) je iznosila 6, 56 MJ kg-1 ST, a prosječna probavljivost organske tvari (OT) 711 g kg-1 ST. Zaključeno je da su analizirani uzorci KS, prema prosječnim vrijednostima pojedinih parametara kvalitete, visoke hranidbene vrijednosti i proizvedeni od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti. Osim toga, široki rasponi sadržaja pojedinih parametara kvalitete proizvedenih KS, ukazuju na neujednačenu hranidbenu vrijednost kao posljedicu primjene različitih tehnologija uzgoja i siliranja usjeva kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogičević, Milan
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bogičević, M. (2022) 'Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogi\v{c}evi\'{c}, Milan}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, kemijski sastav, NIR spektroskopija}, title = {Hranidbena vrijednost kukuruznih sila\v{z}a Sisa\v{c}ko- moslava\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, kemijski sastav, NIR spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogi\v{c}evi\'{c}, Milan}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {maize silage, NIR spectroscopy, chemical composition}, title = {Nutritive value of corn silages in Sisak-Moslavina County}, keyword = {maize silage, NIR spectroscopy, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font