Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1195028

Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja


Bilandžija, Barbara; Bilandžija, Lucija; Pollak, Lea; Inić, Suzana
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja // XIV. susret mladih kemijskih inženjera, Zagreb, 24. i 25. veljače 2022. / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 64-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1195028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja
(PURITY AND QUALITY ASSESSMENT OF DALMATIAN AND CONTINENTAL IMMORTELLE MACERATE)

Autori
Bilandžija, Barbara ; Bilandžija, Lucija ; Pollak, Lea ; Inić, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. susret mladih kemijskih inženjera, Zagreb, 24. i 25. veljače 2022. / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 64-64

Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante
(Immortelle, macerates, physical and chemical parameters)

Sažetak
Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je mediteranska biljka koja zbog brojnih ljekovitih svojstava ima dugogodišnju primjenu u tradicionalnoj medicini. Budući da danas sve više raste interes farmaceutske i kozmetičke industrije za različitim pripravcima smilja, javlja se potreba za uvođenjem referentnih vrijednosti fizikalnih i kemijskih parametara koji bi se koristili u procjeni čistoće i kvalitete tih pripravaka. Cilj ovoga rada je procijeniti i usporediti čistoću i kvalitetu uzoraka macerata dalmatinskog i kontinentalnog smilja u maslinovom ulju (n=6) mjerenjem kemijskih parametara (kiselinski broj), fizikalnih parametara (relativna gustoća, indeks refrakcije), pH vrijednosti i sadržaja eteričnog ulja. Izmjerena vrijednost kiselinskog broja uzoraka ispitivanih macerata iznosila je između 1, 71 i 2, 88 mg KOH/g, relativna gustoća bila je između 0, 905 i 0, 988, a indeks refrakcije iznosio je između 1, 4691 i 1, 4743. Izmjerena pH vrijednost bila je u rasponu između 4, 40 i 5, 25, a sadržaj eteričnog ulja je bio od <0, 08 do 0, 51 %. Budući da nema referentnih vrijednosti ovih parametara za macerat smilja, izmjerene vrijednosti uspoređene su s referentnim vrijednostima za eterično ulje smilja i maslinovo ulje koje su dostupne u literaturi. Provedena ispitivanja su pokazala da nema značajnih razlika u izmjerenim parametrima između uzoraka macerata dalmatinskog i kontinentalnog smilja pa se može zaključiti da nema razlika u njihovoj čistoći i kvaliteti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Inić (autor)

Avatar Url Lucija Bilandžija (autor)

Avatar Url Lea Pollak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžija, Barbara; Bilandžija, Lucija; Pollak, Lea; Inić, Suzana
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja // XIV. susret mladih kemijskih inženjera, Zagreb, 24. i 25. veljače 2022. / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 64-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Bilandžija, B., Bilandžija, L., Pollak, L. & Inić, S. (2022) Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja. U: Žižek, K., Katančić, Z. & Kovačić, M. (ur.)XIV. susret mladih kemijskih inženjera, Zagreb, 24. i 25. veljače 2022..
@article{article, author = {Biland\v{z}ija, Barbara and Biland\v{z}ija, Lucija and Pollak, Lea and Ini\'{c}, Suzana}, year = {2022}, pages = {64-64}, keywords = {smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante}, title = {Procjena \v{c}isto\'{c}e i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja}, keyword = {smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Biland\v{z}ija, Barbara and Biland\v{z}ija, Lucija and Pollak, Lea and Ini\'{c}, Suzana}, year = {2022}, pages = {64-64}, keywords = {Immortelle, macerates, physical and chemical parameters}, title = {PURITY AND QUALITY ASSESSMENT OF DALMATIAN AND CONTINENTAL IMMORTELLE MACERATE}, keyword = {Immortelle, macerates, physical and chemical parameters}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font