Pregled bibliografske jedinice broj: 1195028
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja // XIV. susret mladih kemijskih inženjera, Zagreb, 24. i 25. veljače 2022. / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 64-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1195028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i
kontinentalnog macerata smilja
(PURITY AND QUALITY ASSESSMENT OF DALMATIAN AND
CONTINENTAL IMMORTELLE MACERATE)
Autori
Bilandžija, Barbara ; Bilandžija, Lucija ; Pollak, Lea ; Inić, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIV. susret mladih kemijskih inženjera, Zagreb, 24. i 25. veljače 2022.
/ Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 64-64
Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante
(Immortelle, macerates, physical and chemical parameters)
Sažetak
Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je mediteranska biljka koja zbog brojnih ljekovitih svojstava ima dugogodišnju primjenu u tradicionalnoj medicini. Budući da danas sve više raste interes farmaceutske i kozmetičke industrije za različitim pripravcima smilja, javlja se potreba za uvođenjem referentnih vrijednosti fizikalnih i kemijskih parametara koji bi se koristili u procjeni čistoće i kvalitete tih pripravaka. Cilj ovoga rada je procijeniti i usporediti čistoću i kvalitetu uzoraka macerata dalmatinskog i kontinentalnog smilja u maslinovom ulju (n=6) mjerenjem kemijskih parametara (kiselinski broj), fizikalnih parametara (relativna gustoća, indeks refrakcije), pH vrijednosti i sadržaja eteričnog ulja. Izmjerena vrijednost kiselinskog broja uzoraka ispitivanih macerata iznosila je između 1, 71 i 2, 88 mg KOH/g, relativna gustoća bila je između 0, 905 i 0, 988, a indeks refrakcije iznosio je između 1, 4691 i 1, 4743. Izmjerena pH vrijednost bila je u rasponu između 4, 40 i 5, 25, a sadržaj eteričnog ulja je bio od <0, 08 do 0, 51 %. Budući da nema referentnih vrijednosti ovih parametara za macerat smilja, izmjerene vrijednosti uspoređene su s referentnim vrijednostima za eterično ulje smilja i maslinovo ulje koje su dostupne u literaturi. Provedena ispitivanja su pokazala da nema značajnih razlika u izmjerenim parametrima između uzoraka macerata dalmatinskog i kontinentalnog smilja pa se može zaključiti da nema razlika u njihovoj čistoći i kvaliteti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb