Pregled bibliografske jedinice broj: 1194686
Školjkaši u moru - školjke u stolu
Školjkaši u moru - školjke u stolu // Proceedings of 1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow" / Radić Lakoš, Tanja ; Bratić, Ivana ; Grubišić, Anita ; Marguš, Drago ; Mečev, Dijana ; Pavlović, Marina ; Poljičak, Ivica ; Radačić, Marko ; Šišara, Jelena ; Urem, Frane (ur.).
Šibenik: Veleučilište u Šibeniku, 2013. str. 639-647 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1194686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Školjkaši u moru - školjke u stolu
(Bivalves in the sea - Shellfish on the table)
Autori
Gaćina, Nikolina ; Radić Lakoš, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings of 1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow"
/ Radić Lakoš, Tanja ; Bratić, Ivana ; Grubišić, Anita ; Marguš, Drago ; Mečev, Dijana ; Pavlović, Marina ; Poljičak, Ivica ; Radačić, Marko ; Šišara, Jelena ; Urem, Frane - Šibenik : Veleučilište u Šibeniku, 2013, 639-647
Skup
1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow"
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 19.09.2013. - 20.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
školjkaši, upravljanje okolišem, prehrambena vrijednost školjaka, gastronomija
(bivalves, enviromental management, nutrition value of shellfish, gastronomy)
Sažetak
Gospodarski koncept razvoja Hrvatske među prioritetne odrednice postavlja djelatnosti vezane uz more. Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju morskog ribarstva. produktivna područja akvatorija i povoljna prirodna obilježja neke su od prednosti koje ubrajaju priobalno i otočno područje županije među najperspektivnije lokalitete marikulturne djelatnosti. Danas je u zoni ušća rijeke Krke sveukupno koncesionirano 57 uzgojnih polja, maksimalnog godišnjeg kapaciteta 3.100 tona (53 lokacije uzgoja školjkaša i 4 lokacije uzgoja bijele ribe). Na području općine Pirovac registrirano je 4 lokacije uzgoja školjkaša, kapaciteta 300 tona, a na području općine Rogoznica 3 ribogojilišna polja maksimalnog godišnjeg kapaciteta od 250 tona. školjkaši koji se uzgajaju su dagnje (Mytlus galoprovincialisI i kamenice (Ostrea edulis), dok je uzgoj jakovljevih kapica (Pecten jacobaeus)u eksperimentalnoj fazi. Školjke kao prehrambena namirnica su iznimne nutritivne vrijednosti i smatraju se delikatesama. Ovim radom žele se prikazati ekološke čimbenike uzgojnog područja školjkaša u estuariju rijeke Krke i postojeće uzgojne kapacitete. U radu ćemo prikazati u nutritivnu vrijednost pojedinih školjaka i njihovu primjenu u gastronomiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Nutricionizam