Pregled bibliografske jedinice broj: 1194622
(NE)DOSTOJNI ISTRAŽIVAČKOG INTERESA: RECEPTI IZ RUKOPISNIH ZBIRKI RECEPATA
(NE)DOSTOJNI ISTRAŽIVAČKOG INTERESA: RECEPTI IZ RUKOPISNIH ZBIRKI RECEPATA // SIGURNOST I KVALITET HRANE / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022. str. 433-447 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1194622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
(NE)DOSTOJNI ISTRAŽIVAČKOG INTERESA: RECEPTI IZ
RUKOPISNIH ZBIRKI RECEPATA
((UN)WORTHY OF RESEARCH INTEREST: RECIPES FROM
MANUSCRIPT COLLECTIONS)
Autori
Kuharić, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
SIGURNOST I KVALITET HRANE
/ Fazlović, Albina - Brčko : Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022, 433-447
ISBN
978-99955-99-62-1
Skup
10. međunarodni naučni skup: Sigurnost i kvalitet hrane
Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 13.05.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
recepti, priprema hrane, znanstveno istraživanje, privatne zbirke recepata, žene
(recipes, food making, scientific research, private manuscript collections, women)
Sažetak
Dugo je vremena hrana nepresušni izvor rasprava. Kada je riječ o pripremi hrane, Radi se zapravo o mentalno-manualnoj aktivnosti, teoretski praktičnoj aktivnosti – misaonoj aktivnosti. Usprkos činjenici da rukopisne i tiskane zbirke recepata imaju značajnu ulogu u razvoju društvenog, kulturnog i povijesnog identiteta, znanstvenici su ih potisnuli u stranu, držeći ih prebanalnim za znanstvena istraživanja. U novije su se vrijeme dokazale kao područje o velikog istraživačkog interesa ne samo u (mikro)povijesti, etnologiji i antropologiji, već i filozofiji i sociologiji. U domeni žena, u smislu njihovih društvenih pozicija u prošlosti i feminizma, recepti su se pokazali kao jedan od rijetkih izvora. O ženama se uglavnom pisalo, kada bi ih se povezivalo s poznatim muškarcima ili ako bi same bile poznate. Stoga su privatne rukopisne zbirke recepata vrlo rijetke i dragocjene, a određivanje njihovog podrijetla predstavlja zanimljiv izazov. Čitaju li se pak zajedno s ostalim dokumentima i materijalima umetnutim između stranica, mogu se percipirati sadržaji zbirke u smislu prostora i vremena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija, Interdisciplinarne humanističke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku
Profili:
Darija Kuharić
(autor)