Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1194421

ISTRAŽIVANJE UPOTREBE ODABRANIH OTAPALA U PRIPREMI KISELO-BAZNIH INDIKATORA OD ODABRANOG JAGODIČASTOG VOĆA


Samardžija, Mia; Amić, Ana
ISTRAŽIVANJE UPOTREBE ODABRANIH OTAPALA U PRIPREMI KISELO-BAZNIH INDIKATORA OD ODABRANOG JAGODIČASTOG VOĆA // XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 135-135 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1194421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISTRAŽIVANJE UPOTREBE ODABRANIH OTAPALA U PRIPREMI KISELO-BAZNIH INDIKATORA OD ODABRANOG JAGODIČASTOG VOĆA
(STUDY OF THE APPLICATION OF SELECTED SOLVENTS IN THE PREPARATION OF ALTERNATIVE ACID-BASE INDICATORS FROM SELECTED FRESH SOFT FRUIT)

Autori
Samardžija, Mia ; Amić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA / - , 2022, 135-135

Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
indikatori ; jagodičasto voće ; otapala
(indicators ; soft fruit ; solvents)

Sažetak
Kiselo-bazni indikatori dio su nastave kemije koji se lako može popratiti samostalnim praktičnim radom učenika primjenom zanimljivih pokusa. Ukoliko su pokusi povezani sa svakodnevnim životom, istraživanja su pokazala da se gradivo lakše uči i duže pamti. Naša prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno koristiti u nastavi kemije. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju primjenu odabranih otapala u pripremi kiselo- baznih indikatora na bazi jagodičastog voća. U tu je svrhu od otapala korištena voda, aceton, etanol i metanol, a od voća su ispitani svježi i suhi plodovi jagode, šumske jagode, kupine, maline, crne maline te crnog, crvenog i bijelog duda. Provedeno je preliminarno ispitivanje sa svakim otapalom, kako bi od odabranih otapala odabrali najbolja dva. Nakon toga, ispitana je uspješnost primjene odabranih razrjeđenja otapala s vodom, pa su tako ispitana 25, 50 i 75 %-tno razrjeđenje kako bi se utvrdilo optimalno. Iako su sva ispitana otapala pokazala potencijal primjene u pripremi alternativnih indikatora, etanol i metanol u 50 % i 75 %-tnom razrjeđenju su se pokazala vizualno najboljima. Od ispitanog voća, najboljim su se pokazali indikatori pripremljeni od kupina i crnih malina. Međutim, primjenom odabranih otapala može se brzo i jeftino pripremiti kiselo-bazni indikator sa svim ispitanim voćem, koji ima mogućnost primjene u modernoj učionici kemije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samardžija, Mia; Amić, Ana
ISTRAŽIVANJE UPOTREBE ODABRANIH OTAPALA U PRIPREMI KISELO-BAZNIH INDIKATORA OD ODABRANOG JAGODIČASTOG VOĆA // XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 135-135 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Samardžija, M. & Amić, A. (2022) ISTRAŽIVANJE UPOTREBE ODABRANIH OTAPALA U PRIPREMI KISELO-BAZNIH INDIKATORA OD ODABRANOG JAGODIČASTOG VOĆA. U: XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA.
@article{article, author = {Samard\v{z}ija, Mia and Ami\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {135-135}, keywords = {indikatori, jagodi\v{c}asto vo\'{c}e, otapala}, title = {ISTRA\v{Z}IVANJE UPOTREBE ODABRANIH OTAPALA U PRIPREMI KISELO-BAZNIH INDIKATORA OD ODABRANOG JAGODI\v{C}ASTOG VO\'{C}A}, keyword = {indikatori, jagodi\v{c}asto vo\'{c}e, otapala}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samard\v{z}ija, Mia and Ami\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {135-135}, keywords = {indicators, soft fruit, solvents}, title = {STUDY OF THE APPLICATION OF SELECTED SOLVENTS IN THE PREPARATION OF ALTERNATIVE ACID-BASE INDICATORS FROM SELECTED FRESH SOFT FRUIT}, keyword = {indicators, soft fruit, solvents}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font