Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1194420

ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA


Maligec, Cristina; Amić, Ana
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA // XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 119-119 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1194420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA
(DETERMINATION AND COMPARISON OF VITAMIN C CONCENTRATION IN SELECTED FRUIT AND FRUIT PRODUCTS)

Autori
Maligec, Cristina ; Amić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA / - , 2022, 119-119

Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vitamin C ; voće ; voćne prerađevine ; jodometrija
(vitamin C ; fruit ; fruit products ; iodometry)

Sažetak
Vitamin C je vrlo snažan antioksidans prisutan u voću i povrću. U ovom radu, jodometrijska titracija je upotrijebljena za ispitivanje efekta skladištenja i vrste obrade na koncentraciju askorbinske kiseline u voću i voćnim prerađevinama. Metoda je jednostavna i praktična za brzo određivanje vitamina C. Dobivene vrijednosti uspoređene su s USDA bazom podataka. Korišten je svježi, smrznuti i obrađeni voćni materijal. Između ostalog, od voća je ispitana aronija, brusnica, borovnica, drenjina, goji, razne sorte jabuke, mango, tayberry i crna višnja. Suhi biljni materijal ispitan je u dva oblika, kao suhi materijal i u obliku čajne infuzije. Uspoređivanjem eksperimentalnih vrijednosti s vrijednostima USDA baze podataka uočene su velike razlike u sadržaju vitamina C u voću i voćnim prerađevinama. U odnosu na voćne prerađevine, svježe voće sadrži najveću koncentraciju vitamina C te njegovom preradbom dolazi do gubitka samog vitamina zbog njegovih kemijskih svojstava. Suhi biljni materijal je najsiromašniji vitaminom C, dok se dobar udio vitamina nalazi u svježem i smrznutom voću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maligec, Cristina; Amić, Ana
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA // XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 119-119 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Maligec, C. & Amić, A. (2022) ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA. U: XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA.
@article{article, author = {Maligec, Cristina and Ami\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {119-119}, keywords = {vitamin C, vo\'{c}e, vo\'{c}ne prera\djevine, jodometrija}, title = {ODRE\DJIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VO\'{C}U I VO\'{C}NIM PRERA\DJEVINAMA}, keyword = {vitamin C, vo\'{c}e, vo\'{c}ne prera\djevine, jodometrija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Maligec, Cristina and Ami\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {119-119}, keywords = {vitamin C, fruit, fruit products, iodometry}, title = {DETERMINATION AND COMPARISON OF VITAMIN C CONCENTRATION IN SELECTED FRUIT AND FRUIT PRODUCTS}, keyword = {vitamin C, fruit, fruit products, iodometry}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font