Pregled bibliografske jedinice broj: 1194420
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA // XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 119-119 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1194420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U
ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA
(DETERMINATION AND COMPARISON OF VITAMIN C
CONCENTRATION IN SELECTED FRUIT AND FRUIT PRODUCTS)
Autori
Maligec, Cristina ; Amić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
/ - , 2022, 119-119
Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vitamin C ; voće ; voćne prerađevine ; jodometrija
(vitamin C ; fruit ; fruit products ; iodometry)
Sažetak
Vitamin C je vrlo snažan antioksidans prisutan u voću i povrću. U ovom radu, jodometrijska titracija je upotrijebljena za ispitivanje efekta skladištenja i vrste obrade na koncentraciju askorbinske kiseline u voću i voćnim prerađevinama. Metoda je jednostavna i praktična za brzo određivanje vitamina C. Dobivene vrijednosti uspoređene su s USDA bazom podataka. Korišten je svježi, smrznuti i obrađeni voćni materijal. Između ostalog, od voća je ispitana aronija, brusnica, borovnica, drenjina, goji, razne sorte jabuke, mango, tayberry i crna višnja. Suhi biljni materijal ispitan je u dva oblika, kao suhi materijal i u obliku čajne infuzije. Uspoređivanjem eksperimentalnih vrijednosti s vrijednostima USDA baze podataka uočene su velike razlike u sadržaju vitamina C u voću i voćnim prerađevinama. U odnosu na voćne prerađevine, svježe voće sadrži najveću koncentraciju vitamina C te njegovom preradbom dolazi do gubitka samog vitamina zbog njegovih kemijskih svojstava. Suhi biljni materijal je najsiromašniji vitaminom C, dok se dobar udio vitamina nalazi u svježem i smrznutom voću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija