Pregled bibliografske jedinice broj: 1192830
Tlo koje diše, zrak koji udišemo
Tlo koje diše, zrak koji udišemo // Meteorološki izazovi - Zrak koji udišemo, zrak koji prognoziramo
Zagreb, 2022. str. 60-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1192830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tlo koje diše, zrak koji udišemo
(The soil that respires, the air we breathe)
Autori
Darija Bilandžija, Marija Galić, Željka Zgorelec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Meteorološki izazovi - Zrak koji udišemo, zrak koji prognoziramo
/ - Zagreb, 2022, 60-60
Skup
Meteorološki izazovi 8: Zrak koji udišemo, zrak koji prognoziramo = Challenges in meteorology 8: The air we breathe, the air we forecast
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.04.2022. - 29.04.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
disanje tla, kvaliteta zraka, poljoprivredne kulture, Hrvatska
(soil respiration, air quality, agricultural crops, Croatia)
Sažetak
Kvaliteta zraka neprestano se mijenja, a ovisi o prirodnim procesima i ljudskim aktivnostima. Ugljikov dioksid (CO2), plin koji se nalazi u Zemljinoj atmosferi i jedan od najvažnijih stakleničkih plinova, utječe na kvalitetu zraka i procese globalnog zagrijavanja. Ugljikov dioksid oslobađa se iz tla u atmosferu prirodnim procesom disanja tla. Tlo sadrži najveće globalne zalihe ugljika koje su gotovo tri puta veće od zaliha ugljika u nadzemnoj biomasi. Pravilnim gospodarenjem poljoprivrednim tlom može se utjecati na disanje tla u poljoprivredi odnosno emisiju CO2 iz tla, a samim time i na kvalitetu zraka. Zbog nedostatka istraživanja i vlastitih nacionalnih podataka vezanih uz tematiku disanja tla, 2012. godine započela su se provoditi mjerenja koncentracije CO2 iz tla u različitim agroekološkim uvjetima RH i različitim načinima korištenja poljoprivrednih tala. U ovome radu biti će prikazani rezultati mjerenja koncentracije CO2 iz tla metodom zatvorenih statičkih komora tijekom vegetacija različitih jednogodišnjih i višegodišnjih poljoprivrednih kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)