Pregled bibliografske jedinice broj: 119257
Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica
Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica // DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2003. str. 165-176 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 119257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica
(Prevention of exposure to mycotoxins from food and feed)
Autori
Peraica, Maja ; Domijan, Ana-Marija ; Jurjević, Željko ; Cvjetković, Bogdan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega
/ Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2003, 165-176
Skup
15. seminar DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.03.2003. - 14.03.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mikotoksini; dekontaminacija; hrana; krmivo; prevencija
(mycotoxins; decontamination; food; feed; preventive measures)
Sažetak
Mikotoksini su produkti raznorodnih plijesni koji se mogu naći u ljudskoj i životinjskoj hrani biljnog i životinjskog podrijetla. U umjerenoj klimatskoj zoni najčešće se nalaze plijesni roda Fusarium (fumonizini, trihoteceni i zearalenon) i Penicillium (okratoksini, citrinin i penicilična kiselina). U radu su opisane preventivne mjere i iznesene preporuke za čuvanje namirnica koje bi trebalo pažljivo provoditi kako bi se spriječila kontaminacija s plijesnima, rast plijesni i nastanak mikotoksina. Opisane su i mogućnosti smanjenja koncentracije mikotoksina u namirnicama, kao i dodaci životinjskoj hrani kojima se može spriječiti apsorpcija mikotoksina iz probavnog trakta. Ove metode treba izbjegavati koliko je to moguće, jer mogu smanjiti vrijednost namirnica, prevesti mikotoksine u oblike koje je teže detektirati, a koji su jednako toksični ili karcinogeni a ne postoji metoda kojom bi se mogli ukloniti svi mikotoksini. Stoga je posebno važno naglasiti vrijednost metoda kojima se sprečava kontaminacija hrane mikotoksinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Peraica
(autor)
Željko Jurjević
(autor)
Ana-Marija Domijan
(autor)
Bogdan Cvjetković
(autor)