Pregled bibliografske jedinice broj: 1192477
Prevencija sarkopenijske pretilosti u starijih osoba
Prevencija sarkopenijske pretilosti u starijih osoba // 8. Hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem
Opatija, Hrvatska, 2022. str. 1-1 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1192477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prevencija sarkopenijske pretilosti u starijih
osoba
(Prevention of sarcopenic obesity in the elderly)
Autori
Maltarić, Manuela ; Kolarić Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
8. Hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.04.2022. - 30.04.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prevencija, sarkopenijska pretilost, starije osobe
(prevention, sarcopenic obesity, elderly)
Sažetak
Prevencija sarkopenijske pretilosti u starijih osoba Sarkopenijska pretilost prepoznata je kao znanstveni i klinički prioritet. Prema izvješćima HZJZ-a iz 2019. godini, najčešće skupine utvrđenih bolesti i stanja starijih osoba na visokom četvrtom mjestu zauzele su endokrine bolesti, bolesti prehrane i bolesti metabolizma (7, 27 %). Dobne promjene u tjelesnom sastavu, kao i povećana prevalencija pretilosti, određuju kombinaciju prekomjerne težine i smanjene mišićne mase ili snage – definirane kao sarkopenijska pretilost. Osobe koje boluju od sarkopenijske pretilosti imaju veći rizik od metaboličkih poremećaja, veću prevalenciju KVB-a, veću stopu invaliditeta, padova i smrtnosti. Starije osobe trebaju konzumirati veće količine bjelančevina (osim onih s bubrežnim zatajenjem koje nisu na dijalizi). Esencijalne aminokiseline među kojima je najvažnija leucin pružaju dodatnu korist u sintezi novih mišićnih bjelančevina. Istraživanja potvrđuju dobrobit omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja na mišićnu masu. Niske koncentracije vitamina D3 povezuju se sa smanjenom mišićnom snagom i funkcionalnošću. Starije osobe mogu imati korist od fizičke aktivnosti kako bi povećali snagu mišića, poboljšali funkcionalnu sposobnost ili spriječili pad.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"