Pregled bibliografske jedinice broj: 1192243
Utjecaj biološkog preparata na zarazu klijanaca pšenice s Fusarium graminearum
Utjecaj biološkog preparata na zarazu klijanaca pšenice s Fusarium graminearum // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 3; 62-67 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1192243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biološkog preparata na zarazu klijanaca pšenice s Fusarium graminearum
(Influence of biological preparation on wheat seedlings infection with Fusarium graminearum)
Autori
Ergović, Lara ; Siber, Tamara ; Vrandečić, Karolina ; Popović, Brigita
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45
(2022), 3;
62-67
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
biološki preparat ; Fusarium graminearum ; pšenica ; zrno
(biological preparation ; Fusarium graminearum ; wheat ; grain)
Sažetak
Dosadašnji načini kontrole uzročnika bolesti koji, među ostalim, podrazumijevaju uporabu fungicida prema novim zakonodavnim okvirima i novim strategijama u biljnom zdravstvu nailaze na sve veće restrikcije. Pronalaženje nekemijskih sredstava za zaštitu usjeva od bolesti je od velikog interesa za poljoprivrednu proizvodnju, stoga je u našem istraživanju ispitan učinak novog biološkog preparata (BP) za kontrolu gljive Fusarium graminearum na klijancima pšenice. Biološki preparat primijenjen je na tri različita načina: inokulacijom zrna pšenice, zalijevanjem, te inokulacijom zrna i zalijevanjem. Utvrđeno je kako se intenzitet bolesti primjenom BP smanjuje, a najbolji rezultati dobiveni su inokulacijom zrna prije sjetve dok je zalijevanje površine BP polučilo slabije rezultate. Također, ukoliko je zrno već tretirano biološkim preparatom dodatna aplikacija zalijevanjem nije bila opravdana ni s ekološkog ni s ekonomskog aspekta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts