Pregled bibliografske jedinice broj: 1192063
Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu
Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu // Zbornik radova 9. savjetovanja: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Zagreb: European Centre for Laboratory Excellence, 2022. str. 1-9 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1192063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za
mikrobiološku analizu
(Quality control of food sampling for microbiological
analysis)
Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 9. savjetovanja: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
/ - Zagreb : European Centre for Laboratory Excellence, 2022, 1-9
Skup
9. bienalno savjetovanje: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Mjesto i datum
Selce, Hrvatska, 27.04.2022. - 29.04.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kontrola kvalitete ; uzorkovanje ; preciznost uzorkovanja
(quality control ; sampling ; sampling precision)
Sažetak
Uzorkovanje je jednako važna laboratorijska aktivnost kao i samo ispitivanje. Greške do kojih dolazi tijekom uzorkovanja značajno utječu na krajnji rezultat ispitivanja. Kontrola kvalitete uzorkovanja je prijeko potrebna kako bi se detektirao i utvrdio značaj grešaka, odnosno varijacija u uzorkovanju, koje mogu kompromitirati krajnje rezultate. Osim matematičkog izračuna potrebno je izraditi i kontrolne dijagrame kako bi se donio ispravan zaključak o prirodi i porijeklu varijacija u postupku uzorkovanja. Kako u mikrobiologiji hrane nema normiranog postupka za kontrolu kvalitete uzorkovanja, ovaj rad opisuje kontrolu uzorkovanja prema metodologiji opisanoj u normi za kvalitetu vode HRN ISO 5667-14:2016. U radu su prikazane procjene preciznosti uzorkovanja te stabilnosti i zagađenja uzoraka prilikom uzorkovanja. Transport je utvrđen kao glavni izazov varijacija u uzorkovanju, dok je glavni izazov u kontroli kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu priprema kontrolnog uzorka kako njegova heterogenost ne bi bila izvorom nepoželjnih varijacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita