Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1192063

Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu


Ljevaković-Musladin, Ivana
Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu // Zbornik radova 9. savjetovanja: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Zagreb: European Centre for Laboratory Excellence, 2022. str. 1-9 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1192063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu
(Quality control of food sampling for microbiological analysis)

Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 9. savjetovanja: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 / - Zagreb : European Centre for Laboratory Excellence, 2022, 1-9

Skup
9. bienalno savjetovanje: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025

Mjesto i datum
Selce, Hrvatska, 27.04.2022. - 29.04.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kontrola kvalitete ; uzorkovanje ; preciznost uzorkovanja
(quality control ; sampling ; sampling precision)

Sažetak
Uzorkovanje je jednako važna laboratorijska aktivnost kao i samo ispitivanje. Greške do kojih dolazi tijekom uzorkovanja značajno utječu na krajnji rezultat ispitivanja. Kontrola kvalitete uzorkovanja je prijeko potrebna kako bi se detektirao i utvrdio značaj grešaka, odnosno varijacija u uzorkovanju, koje mogu kompromitirati krajnje rezultate. Osim matematičkog izračuna potrebno je izraditi i kontrolne dijagrame kako bi se donio ispravan zaključak o prirodi i porijeklu varijacija u postupku uzorkovanja. Kako u mikrobiologiji hrane nema normiranog postupka za kontrolu kvalitete uzorkovanja, ovaj rad opisuje kontrolu uzorkovanja prema metodologiji opisanoj u normi za kvalitetu vode HRN ISO 5667-14:2016. U radu su prikazane procjene preciznosti uzorkovanja te stabilnosti i zagađenja uzoraka prilikom uzorkovanja. Transport je utvrđen kao glavni izazov varijacija u uzorkovanju, dok je glavni izazov u kontroli kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu priprema kontrolnog uzorka kako njegova heterogenost ne bi bila izvorom nepoželjnih varijacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Ljevaković-Musladin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljevaković-Musladin, Ivana
Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu // Zbornik radova 9. savjetovanja: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Zagreb: European Centre for Laboratory Excellence, 2022. str. 1-9 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Ljevaković-Musladin, I. (2022) Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiološku analizu. U: Zbornik radova 9. savjetovanja: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025.
@article{article, author = {Ljevakovi\'{c}-Musladin, Ivana}, year = {2022}, pages = {1-9}, keywords = {kontrola kvalitete, uzorkovanje, preciznost uzorkovanja}, title = {Kontrola kvalitete uzorkovanja hrane za mikrobiolo\v{s}ku analizu}, keyword = {kontrola kvalitete, uzorkovanje, preciznost uzorkovanja}, publisher = {European Centre for Laboratory Excellence}, publisherplace = {Selce, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ljevakovi\'{c}-Musladin, Ivana}, year = {2022}, pages = {1-9}, keywords = {quality control, sampling, sampling precision}, title = {Quality control of food sampling for microbiological analysis}, keyword = {quality control, sampling, sampling precision}, publisher = {European Centre for Laboratory Excellence}, publisherplace = {Selce, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font