Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 119167

Raznolikost skladišnih bjelančevina vrste Hordeum chilense


Atienza, Sergio Gustavo; Šatović, Zlatko; Martin, Antonio; Martin, Luis Miguel
Raznolikost skladišnih bjelančevina vrste Hordeum chilense // Priopćenja XXXVIII Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 123-126 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 119167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Raznolikost skladišnih bjelančevina vrste Hordeum chilense
(Storage protein diversity in Hordeum chilense)

Autori
Atienza, Sergio Gustavo ; Šatović, Zlatko ; Martin, Antonio ; Martin, Luis Miguel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Priopćenja XXXVIII Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 123-126

Skup
XXXVIII Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hordeum chilense; glijadiji; glutenini; AMOVA; prostorna genetika; bioraznolikost
(Hordeum chilense; gliadins; glutenins; AMOVA; spatial genetics; biodiversity)

Sažetak
Hordeum chilense Roem. et Schult. je diploidna vrsta divljeg ječma podrijetlom iz Čilea i Argentine. Biljni materijal je uključivao 66 linija vrste H. chilense proizašlih iz 66 primki prikupljenih diljem cjelokupnog područja rasprostiranja ove vrste u Čileu. Glijadini i glutenini su frakcionirani na uspravnim SDS-PAGE pločama u nekontinuranom sustavu Tris-HCl-SDS pufera (pH: 6.8/8.8) pri 12%-tnoj koncentraciji poliakrilamida (w/v, C = 2.67). Identificirano je 99 različitih bjelančevinastih podjedinica kod 66 linija u istraživanju. Glijadinskih podjedinica bilo je 42, a gluteninskih 49. Temeljem putovničkih podataka primki, linije su podijeljene na šest zemljopisnih regija. Analiza molekularne varijance (AMOVA) je korištena u svrhu raščlambe fenotipske varijance na onu unutar i onu između regija Provedene su tri analize AMOVA (glijadini, glutenini, glijadini + glutenini) koje su dale slične rezultate. Većina fenotipske raznolikosti uzrokovana je razlikama između linija unutar istih zemljopisnih regija. No, signifikantne vrijednosti &#61542 ; između regija ukazuju na postojane određenog stupnja fenotipske diferencijacije. Stoga su provedene analize AMOVA za svaki par regija posebno u svrhu provjere signifikantnosti &#61542 ; između pojedinih regija. 60%, 66.67% odnosno 80% &#61542 ; -vrijednosti između parova regija bilo je signifikantno na temelju glijadina, glutenina odnosno glijadina + glutenina. Zemljopisna udaljenost između svakog para linija je izračunata na temelju putovničkih podataka. Korelacije između matrice zemljopisnih udaljenosti i fenotipskih matrica dobivene su pomoću Mantelovog testa, a signifikantnost kofenetskih korelacija provjerena je neparametrijski nakon 1000 permutacija. Matrica zemljopisnih udaljenosti i matrice fenotipskih udaljenosti korištene su u izradi distograma. Zemljopisne udaljenosti između parova linija su podijeljene u pet skupina (<200 km, 200-400 km, 400-600 km, 600-800 km, >800 km). Za svaki prostorni interval (k) izračunata je prosječna fenotipska udaljenost (dk) pripadajućih parova linija. Distogrami su izrađeni za glijadine, glutenine i glijadine + glutenine uzimajući u obzir pet skupina prostornih udaljenosti. Iako je vidljiv određen rast fenotipske udaljenosti između linija s povećanjem zemljopisne udaljenosti, niti jedna prosječna fenotipske udaljenost (dk) skupine prostornih udaljenosti nije bila niža (ili viša) od slučajno očekivanih vrijednosti. Poznavanje strukture genetske raznolikosti unutar područja rasprostiranja vrste H. chilense može biti od velike važnosti u osmišljavanju prikladne strategije očuvanja biljnih genetskih izvora kao i prilikom budućih programa oplemenjivanja. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je samo mali dio varijabilnosti skladišnim bjelančevinama vrste H. cilense povezan s zemljopisnom udaljenošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178040
0178063

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Šatović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Atienza, Sergio Gustavo; Šatović, Zlatko; Martin, Antonio; Martin, Luis Miguel
Raznolikost skladišnih bjelančevina vrste Hordeum chilense // Priopćenja XXXVIII Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 123-126 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Atienza, S., Šatović, Z., Martin, A. & Martin, L. (2003) Raznolikost skladišnih bjelančevina vrste Hordeum chilense. U: Žimbrek, T. (ur.)Priopćenja XXXVIII Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Atienza, Sergio Gustavo and \v{S}atovi\'{c}, Zlatko and Martin, Antonio and Martin, Luis Miguel}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {123-126}, keywords = {Hordeum chilense, glijadiji, glutenini, AMOVA, prostorna genetika, bioraznolikost}, title = {Raznolikost skladi\v{s}nih bjelan\v{c}evina vrste Hordeum chilense}, keyword = {Hordeum chilense, glijadiji, glutenini, AMOVA, prostorna genetika, bioraznolikost}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Atienza, Sergio Gustavo and \v{S}atovi\'{c}, Zlatko and Martin, Antonio and Martin, Luis Miguel}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {123-126}, keywords = {Hordeum chilense, gliadins, glutenins, AMOVA, spatial genetics, biodiversity}, title = {Storage protein diversity in Hordeum chilense}, keyword = {Hordeum chilense, gliadins, glutenins, AMOVA, spatial genetics, biodiversity}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font