Pregled bibliografske jedinice broj: 1191652
Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.
Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L., 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1191652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na
bioraspoloživost polifenola i biološke učinke
ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.
(The effect of proteins, carbohydrates and oils on
bioavailability of polyphenols and bioactivities
of Ginkgo biloba L. leaf extract)
Autori
Nikša, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2022
Stranica
80
Mentor
Rusak, Gordana
Neposredni voditelj
Vujčić Bok, Valerija
Ključne riječi
ginko, biodostupnost, antioksidativna aktivnost, antidijabetička aktivnost, mršavljenje
(ginkgo, bioavailability, antioksidant, antidijabetic activity, weight loss)
Sažetak
Ginkgo biloba L. biljna je vrsta iz porodice Ginkgoaceae i poznata je po imenu „Ginko“ ili prema lokalnim imenima „Yin-xing“ u Kini i „Icho“ u Japanu. Ekstrakt lišća ginka koristi se u fitoterapiji i kao dodatak prehrani. Ima utjecaj na poboljšanje cerebralne cirkulacije, na mršavljenje, antidiabetički, antihipertenzitivni i hipolipemični učinak zbog čega se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog rada je ispitati učinak proteina kazeina, glukoze i ulja na biodostupnost bioaktivnih tvari (fenola, flavonoida, fenolnih i hidroksicimetnih kiselina, flavanola, flavonola, proantocijanidina, terpenskih trilaktona) te na antioksidacijsku i antidijabetičku aktivnost i pomoć pri mršavljenu ekstrakta ginka u uvjetima probave in vitro. Koristeći spektrofotometrijske metode za određivanje koncentracije fitokemikalija, aktivnosti lipaze, α-amilaze, α-glukozidaze, glikacije albumina goveda i antioksidacijske aktivnosti, te analizu uzoraka ginka kromatografijom visoke moći razlučivanja i statističke metode (jednosmjerna ANOVA, Duncan test i analizu glavnih komponenti) utvrdila sam da primjena tableta ginka na prazan želudac ili uz hranu te sastav te hrane ovise o tome koji biološki učinak prvenstveno želimo postići. Što znači da treba imati drugačiji pristup u kombinaciji tableta ginka i hrane ako se radi o poboljšanju cerebralne cirkulacije i pamćenja, antioksidativnom ili antidijabetičkom učinku ili pomoći pri mršavljenju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb