Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1191652

Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.


Nikša, Ema
Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L., 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1191652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.
(The effect of proteins, carbohydrates and oils on bioavailability of polyphenols and bioactivities of Ginkgo biloba L. leaf extract)

Autori
Nikša, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2022

Stranica
80

Mentor
Rusak, Gordana

Neposredni voditelj
Vujčić Bok, Valerija

Ključne riječi
ginko, biodostupnost, antioksidativna aktivnost, antidijabetička aktivnost, mršavljenje
(ginkgo, bioavailability, antioksidant, antidijabetic activity, weight loss)

Sažetak
Ginkgo biloba L. biljna je vrsta iz porodice Ginkgoaceae i poznata je po imenu „Ginko“ ili prema lokalnim imenima „Yin-xing“ u Kini i „Icho“ u Japanu. Ekstrakt lišća ginka koristi se u fitoterapiji i kao dodatak prehrani. Ima utjecaj na poboljšanje cerebralne cirkulacije, na mršavljenje, antidiabetički, antihipertenzitivni i hipolipemični učinak zbog čega se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog rada je ispitati učinak proteina kazeina, glukoze i ulja na biodostupnost bioaktivnih tvari (fenola, flavonoida, fenolnih i hidroksicimetnih kiselina, flavanola, flavonola, proantocijanidina, terpenskih trilaktona) te na antioksidacijsku i antidijabetičku aktivnost i pomoć pri mršavljenu ekstrakta ginka u uvjetima probave in vitro. Koristeći spektrofotometrijske metode za određivanje koncentracije fitokemikalija, aktivnosti lipaze, α-amilaze, α-glukozidaze, glikacije albumina goveda i antioksidacijske aktivnosti, te analizu uzoraka ginka kromatografijom visoke moći razlučivanja i statističke metode (jednosmjerna ANOVA, Duncan test i analizu glavnih komponenti) utvrdila sam da primjena tableta ginka na prazan želudac ili uz hranu te sastav te hrane ovise o tome koji biološki učinak prvenstveno želimo postići. Što znači da treba imati drugačiji pristup u kombinaciji tableta ginka i hrane ako se radi o poboljšanju cerebralne cirkulacije i pamćenja, antioksidativnom ili antidijabetičkom učinku ili pomoći pri mršavljenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerija Vujčić Bok (mentor)

Avatar Url Gordana Rusak (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Nikša, Ema
Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L., 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Nikša, E. (2022) 'Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nik\v{s}a, Ema}, year = {2022}, pages = {80}, keywords = {ginko, biodostupnost, antioksidativna aktivnost, antidijabeti\v{c}ka aktivnost, mr\v{s}avljenje}, title = {U\v{c}inak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspolo\v{z}ivost polifenola i biolo\v{s}ke u\v{c}inke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.}, keyword = {ginko, biodostupnost, antioksidativna aktivnost, antidijabeti\v{c}ka aktivnost, mr\v{s}avljenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nik\v{s}a, Ema}, year = {2022}, pages = {80}, keywords = {ginkgo, bioavailability, antioksidant, antidijabetic activity, weight loss}, title = {The effect of proteins, carbohydrates and oils on bioavailability of polyphenols and bioactivities of Ginkgo biloba L. leaf extract}, keyword = {ginkgo, bioavailability, antioksidant, antidijabetic activity, weight loss}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font